Passar ugnsrostade potatisklyftor till fiskfilé? Först var jag lite tveksam till att servera det till koljafilé. Tveksamheten försvann, lika fort som pensionen, då maten hamnade på tallriken.

Koljafilé

  • Dela filéerna om de är stora
  • Låt fisken få smaka på salt. Välj den metod du tycker är bäst. Jag tycker det är A och O att saltet verkligen får dra in i fisken. 
  • Den tiden kan användas till att jobba med smör och citron
Smör och citron
  • Smält smör i en kastrull
  • Riv ner citronskal och pressa ner citronsaft i det smälta smöret
Rostad potatis
  • Värm ugnen till 225 grader varmluft
  • Tvätta potatisen riktigt ordentligt! Tycker inte den behöver skalas
  • Dela i klyftor
  • Lägg potatisen i skål, blanda ner rapsolja och rökt paprikapulver, blanda ihop
  • Potatisen placeras sedan i en form eller i en långpanna om du har mycket potatis. Ett bakplåtspapper kommer väl till pass oavsett om du väljer en form eller ugnens långpanna. Tänk på disken efter maten!
  • In i ugnen dryga 20 min
Dags för fisken
  • Har du tillagat potatisen? Gör ett litet knyte av bakplåtspappret och låt potatisen vara där
  • Sänk ugnsvärmen till ca 150 grader. Vänta med fisken tills ugnen gått ner i temp!  Öppna gärna ugnsluckan, det går lite fortare att sänka värmen och du få dessutom lite värme i köket. Tänk på el-räkningen och ta tillvara på all värme du kan få när du lagar mat!
  • Torka av koljafiléerna som du saltat
  • Smörj en ugnsform, lägg ner fisken i formen
  • Häll citronsmöret över fisken
  • Kör i ugnen tills fisken håller en temp. på 47 grader
Potatisklyftorna?
  • Har du fått ner ugnstemperaturen till 150 grader?
  • Då kan du med gott samvete låta potatisknytet åka in i ugnen en gång till för att bli riktigt varma, samtidigt som fisken tillagas
  • Lägg upp fisk, glöm inte att ta tillvara på citronsmöret genom att ringla det över fisken. Potatisklyftorna har sin givna plats på tallriken med lite sallad

Koljafilé är oftast billigare än torskfilé. Jag köper gärna det, eftersom det smakar minst lika gott som torsk. 

Inte för att jag vet, upplever ändå att det är så att det främst är den äldre generationen som köper den färska fisken. Få från den yngre generationen som står i kön till fiskhandlaren. Det är min upplevelse. Som fiskälskare tycker jag det är lite tråkigt. 

Koljafilé är gott!