Koljafilé - potatisklyftor - citronsmör
Passar ugnsrostade potatisklyftor till fiskfilé? Först var jag lite tveksam till att servera det till koljafilé. Tveksamheten försvann, lika fort som pensionen, då maten hamnade på tallriken.
Koljafilé
- Dela filéerna om de är stora
- Låt fisken få smaka på salt. Välj den metod du tycker är bäst. Jag tycker det är A och O att saltet verkligen får dra in i fisken.
- Den tiden kan användas till att jobba med smör och citron
- Smält smör i en kastrull
- Riv ner citronskal och pressa ner citronsaft i det smälta smöret
- Värm ugnen till 225 grader varmluft
- Tvätta potatisen riktigt ordentligt! Tycker inte den behöver skalas
- Dela i klyftor
- Lägg potatisen i skål, blanda ner rapsolja och rökt paprikapulver, blanda ihop
- Potatisen placeras sedan i en form eller i en långpanna om du har mycket potatis. Ett bakplåtspapper kommer väl till pass oavsett om du väljer en form eller ugnens långpanna. Tänk på disken efter maten!
- In i ugnen dryga 20 min
- Har du tillagat potatisen? Gör ett litet knyte av bakplåtspappret och låt potatisen vara där
- Sänk ugnsvärmen till ca 150 grader. Vänta med fisken tills ugnen gått ner i temp! Öppna gärna ugnsluckan, det går lite fortare att sänka värmen och du få dessutom lite värme i köket. Tänk på el-räkningen och ta tillvara på all värme du kan få när du lagar mat!
- Torka av koljafiléerna som du saltat
- Smörj en ugnsform, lägg ner fisken i formen
- Häll citronsmöret över fisken
- Kör i ugnen tills fisken håller en temp. på 47 grader
- Har du fått ner ugnstemperaturen till 150 grader?
- Då kan du med gott samvete låta potatisknytet åka in i ugnen en gång till för att bli riktigt varma, samtidigt som fisken tillagas
- Lägg upp fisk, glöm inte att ta tillvara på citronsmöret genom att ringla det över fisken. Potatisklyftorna har sin givna plats på tallriken med lite sallad
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Gryta - ett storkok?
Nästa inlägg: Tre smörrebröd
Låter supergott, speciellt det där med citronsmör. Så enkelt, men ändå så lyxigt.
Mat ska vara enkelt och gott, tycker jag. Det behöver inte vara sä krångligt och märkvärdigt.