Lite av lammfonden

Köper du kött som du skär bort bitar och ben ifrån tycker jag att det är klokt att göra till en vana att tillaga en egen fond eller buljong. Lika klokt att tänka i dessa banor med fisk och skaldjur. Mycket gott och smakrikt att användas vid ett senare tillfälle i sås, gryta eller soppa.

Det fina i kråksången är att du inte behöver tillaga den per omgående, om du inte känner för det. Använd frysen och frys ner det du vill använda till fond eller buljong vid ett senare tillfälle.

Ett tips om du exempelvis ska laga lammracks:

  • Spara överflödigt fett och det som du skurit bort för att komma åt benen
  • Värm upp olja i en gryta
  • Lägg i "renset" från lammracksen
  • Fräs med lök och olika och sorters rotfrukter. Jag överdriver inte tillsättningen av lök och rotfrukter. Kanske 25%.
  • Salta, peppra och krydda även med timjan samt några kryddpepparkorn
  • Häll på vatten så att det täcker rejält
  • Tillsätt en buljongtärning
  • Skumma av med en hålslev
  • Låt sjuda. En del säger en hel dag, andra säger inte för länge, jag säger några timmar. Fritt val
  • Sila koket när DU tycker det smakar gott
  • Tänk på att lammkött har en väldigt karaktäristisk smak om du använder den i andra maträtter än lamm
Jag gör som så att jag låter fonden stå i kylskåpet över natten. Är det mycket fett i fonden bildas det en kaka av fett på ytan, den plockar jag bort. Går att använda som stekfett om man vill.

Kokar du väldigt mycket fond eller buljong kan den frysas om du inte gör åt allt.