Det finns flera goda styckningsdetaljer av fläskkött som kan användas till att göra en god stek. Skinkstek, karréstek eller varför inte picnicbog. För min del är karréstek det jag tycker bäst om. Karrén är marmorerad och vilket gör den ganska saftig. Valet kan också stå mellan en stek med ben eller utan ben.  En karréstek är också en prisvärd köttbit.

På mina breddgrader är det inte ovanligt att karrén går under namnet "grishals". Spelar mindre roll vilken benämning som används. Förr kallades nämligen karrén allmänt för grishals. Karrén är styckad mellan huvud och kotlettrad.

Karréstek tycker jag blir som allra godast om den tillagas i en gjutjärnsgryta som ställs i ugnen.

  • Värm ugnen till 175 grader
  • Gör en sås med hoisinsås, japansk soja, svartpeppar, lite chiliflakes. Höfta allt efter egen smak. Salt har du så det räcker i både sojan och hoisinsåsen
  • Pensla steken med såsen
  • Fyll botten på grytan med 1 delad gul lök, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 selleristjälkar, 3 morötter i grova skivor och en klyftad citron eller lime
  • Häll på några deciliter vatten i grytan
  • Lägg steken ovanpå
  • In i ugnen drygt 1,5 tim, med eller utan lock
  • Stäng av ugnen och sätt på locket, om det inte redan är på. Låt stå till det är dags att äta. Skiva upp steken
  • Ta vara på morötterna, smakar jättegott till köttet
  • Sila skyn
  • Koka upp tillsammans med grädde och några matskedar vinbärsgelé. Låt sjuda så att det hela reduceras till hälften
  • Servera gärna tillsammans med ugnsrostade potatishalvor, äppelmos och pressgurka

"Grishals" är gott!