Visst kan det kännas lite tidsmässigt jobbigt att tillaga en stek i ugnen. Det tar sin lilla tid. Ingen snabblagad middag. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar det sägas.

En benfri karréstek är nog den stek jag tycker mest om när det gäller fläskkött. Att tillaga en stek i ugnen är inget man gör om tiden är knapp. Här har jag ett förslag:

Låt mig säga att steken kan åka in i ugnen när dagens middag är avdukad. Det finns inget som försämrar smakerna eller köttet bara för att steken tillagas dagen innan den är dags att avnjuta maten.

Så här kan du göra steken:

  • Värm ugnen till 175 grader

    • Gör en sås med hoisinsås, japansk soja, svartpeppar, lite chiliflakes. Höfta allt efter egen smak. Salt har du så det räcker i både sojan och hoisinsåsen
    • Pensla steken med såsen
    • Fyll botten på grytan med 1 delad gul lök, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 selleristjälkar, 3 morötter i grova skivor och en klyftad citron eller lime
    • Häll på några deciliter vatten i grytan
    • Lägg steken ovanpå
    • In i ugnen drygt 1,5 tim, med eller utan lock
    • Stäng av ugnen och sätt på locket, om det inte redan är på. 
    • Låt steken stå i ugnen över natten
    • In i kylskåpet på morgonkvisten
    När det är dags att förbereda middagen:
    • Värm ugnen till 150 grader
    • Skiva upp steken. Du får väldigt fina och tunna skivor när du skivar den kall
    • Smörj en ugnsform och lägg ner det skivade köttet. Hyvla över några skivor smör
    • In i ugnen och låt smöret smälta och köttet bli varmt
    Vad kan jag äta till köttet?
    • Varför inte potatis- och morotsmos?
    • Skala och dela i mindre bitar
    • Koka tills allt är mjukt
    • Mosa 
    • Vispa ihop med smör och mjölk. Krydda med vitpeppar och örtsalt
    • Grönsaker på tallriken är bara att välja efter tycke och smak
    Sås
    • Plocka bort rotfrukter och grönsaker du hade i ugnsgrytan. Använd gärna en hålslev
    • Späd med grädde och koka upp. Låt sjuda en stund
    Det behöver inte vara krångligt att äta en stek en vanlig vardag. Karré är dessutom ganska prisvärt i dessa dyrtider.

    Har du en stek som känns lite stor? Ingen fara! Gör lite extra mycket mos och sås. Gör en pytt på mos och karré nästa dag. Det är gott!