Då var grillen tänd igen och den fina glöden har skapats. På grillen får det bli karrékotletter. Ett mycket gott kött att grilla som jag tror de flesta provat på. Ett ganska prisvärt grillkött som är lagom marmorerat och därför ger det där goda saftiga köttet.

Det finns olika sätt att grilla karréskivor. Jag väljer gärna att göra så här:

  • Bankar ut kotletterna lite lagom utan större våld
  • På grillen är det 50/50 metoden som gäller, om tiden inte är knapp
  • 50/50 metoden betyder egentligen att halva kolgallret fylls med kol eller briketter
  • När glöden är perfekt grillas kotletterna ett par minuter på varje sida och sedan flyttas till den del av grillgallret där det inte finns någon glöd
  • På med locket! Öppna spjällen något. Prova dig fram så det blir hög temperatur under locket. Det fungerar precis som ventilationen i ett hus, luft in och luft ut
  • Låt kotletterna ligga på gallret tills köttemperaturen är 70-72 grader. Klart!
Marinad, glace eller torrkryddat ?
  • Tycker det är en smaksak och det är inte fel att variera sig. Vissa gånger torrkryddat och andra gånger någon annan metod
Dagens kryddning av karrékotletterna
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Chiliflakes
  • Cayennepeppar
  • Lite av varje krydda
  • Worcestershiresås
  • Krydda med de torra kryddorna, droppa worcestershiresås över köttet, låt ligga o dra 15-30 minuter
Champ
  • Champ är ett "gött mos" som jag med varm hand rekommenderar att servera till grillade karrékotletter. Det är mastigt och en lagom stor klick räcker gott. Saxar från ett tidigare inlägg om hur du kan tillaga moset:
    • Tänk vanlig potatismos. Skala och koka potatis på ditt vanliga sätt. Mosa tillsammans med salt och smör. Har du 1 kg potatis använder du 50 g smör
    • Under tiden potatisen kokar skiva salladslök. Koka upp 2,5 dl mjölk tillsammans med den skivade salladslöken. Blanda med den mosade potatisen
    • Champ ska serveras med en liten klick smör ovanpå moset

Önskar med detta en glad påsk !