Att tillaga en kalvstek är inte svårt. Jag vågar lova att vem som helst kan göra det med gott resultat.

Med en kalvstek på 1 kg kan du exempelvis göra så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Krydda steken med salt och peppar. Bryn steken, använd gärna en järngryta. Lyft upp steken och lägg ett par delade lökar och ett par krossade vitlöksklyftor i botten. Lägg steken ovanpå. Häll 1 dl vatten i grytan. In i ugnen, ca 1 timma. Har du en ugnstermometer kan du ha nytta av den, köttemperatur på 65 grader tycker jag är bra. Beror lite på ”dagsformen” hur jag vill ha köttet, idag medium, nästa gång kanske jag längtar efter genomstekt eller kanske riktigt rött. Vem vet?

Hur som helst låt steken vila i folie tills den känns ljummen.

 Du kan lyckas lika bra med rostbiff genom att tillaga på samma sätt.

Under tiden köttet vilar kan du göra en marinad: Vispa ihop äggula, dijonsenap, lite strösocker, en skvätt vinäger. Tillsätt lite rapsolja eller annan olja, lite, lite. Viktigt att vispa hela tiden när oljan tillsätts. Till sist kan du blanda i lite hackad persilja, om du vill.

Nästa steg? Skiva köttet i tunna skivor, lägg köttet ovanpå en bädd av olika färska grönsaker och ringla över marinaden. Lite kapris på toppen är gott.

Förslag på potatis: Hemgjord pommesblandning av sötpotatis och vanlig potatis.

Det här var ett förslag om hur du kan tillaga en kalvstek i ugnen. Hur du sedan väljer att servera den, där sätter bara fantasin gränserna.