Kalvkött är gott, mört och förhållandevis fettsnålt. Kalvkotletter som styckningsdetalj är det som från oxe kallas ryggbiff och grisens fläskkotlett. I övrigt är det tre skilda smakupplevelser.

Har du kalvkotletter med fettkappa och ben tycker jag att det är en fördel att låta detta sitta kvar på kotletterna vid tillagning. Ben och fettkappa ger smak och gör köttet saftigare.

Kalvkotletter

  • Salta och peppra kotletterna
  • Skär några snitt i fettkappan så att kotletterna håller sig plana i stekjärnet
  • Stek ungefär 3 min per sida
  • Ta upp kotletterna och låt vila innan det är dags att äta
Skysås
  • Häll ett par deciliter oxbuljong i stekjärnet
  • Rör runt. Häll över i en kastrull
  • Tillsätt 1 dl grädde, 1 msk kinesisk soja, skvätta i lite worcestersås
  • Koka upp och låt sjuda några minuter
  • Har du örter hemma kan du tillsätta det
Potatis och morötter

Det passar utmärkt med kokt potatis och morötter till kalvkotletterna. Jag är barnsligt förtjust i stekta potatisar och morötter så jag väljer det. Förkokar för att det ska gå snabbare i stekjärnet.
Lite saltgurka är inte heller så dumt som ett tillbehör.

Det här är en riktig lyxrätt!