Kalventrecôte är samma styckningsdetalj som från äldre nötkreatur. Kalvköttet är lite magrare och ljusare i köttet. Storleken på entrecôten är av förklarliga skäl mindre. Jag väljer att tillaga skivad entrecôte.

För att köttet inte ska bli överstekt och torrt gäller det att vara på sin vakt vid stekjärnet. Använd helst en stektermometer när du steker kalvköttet. Det rekommenderas oftast att rosa kalventrecôte är 54 grader, medium 59 grader och genomstekt 65 grader.

Jag avbryter gärna stekningen när etrecôten har en temperatur på 50-52 grader och sedan får köttet vila 10 minuter innan det serveras. Temperatur på köttet är självklart en smaksak. Hur du än vill ha det så sluta stek några grader under din favorit, då blir det perfekt när köttet fått vila. Som vanligt stek i olja och smör och ös gärna köttet.

Hur kan du servera kalventrecôte? Hur serverar du "vanlig" entrecôte? Servera kalvköttet med samma eller liknande tillbehör. Inte mycket att fundera över.

Min kalventrecôte:

  • Räkna med 150-200 g per portion
  • Rumstempererat kött saltas innan stekning
  • Stek i smör och olja till valfri temperatur, ös köttet hela tiden
  • Peppra med svartpeppar när köttet ska vila
  • Låt köttet vila minst 10 minuter, linda in det i folie eller bakplåtspapper
  • Stek delikatesspotatisar eller delade större potatisar tills de blir mjuka och fått färg
  • Såsen gör du enkelt 
  • Vispgrädde, värm upp den i en kastrull
  • Grovkrossa röd peppar eller svartpeppar, jag föredrar ibland röd peppar som har lite mer smak än svartpeppar, röd peppar har lite eftersmak av citrus. Röd peppar ska inte förväxlas med rosépeppar. Röd peppar och rosépeppar är två olika kryddor
  • Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning i grädden. Låt allt koka ihop på låg värme
  • Häll i 1 msk kinesisk soja i såsen, då får du både färg och salt
  • Den krossade pepparn ska också den ner i såsen. Håll såsen varm tills det är dags att äta
  • En sallad på tallriken är självklar. Som entusiast för att stoppa matsvinnet blir det en sparad sallad från en tidigare middag
Jag vågar påstå att alla lyckas med kalventrecôte. Det blir en delikat maträtt. Lite lyx för den som tycker om kött.