Är kalvbog vanligt i det svenska köket? Jag vet inte, det är i alla fall mört och gott. Kalvbogen är enligt min erfarenhet mörare än nötbogen. Därför har den ett vidare användningsområde i matlagningen även om kalvbogen kräver ganska lång tillagningstid, än annat från kalv, för att det ska bli riktigt mört och gott.

 När jag hittar benfri kalvbog till bra pris, då gör jag så här:

  • 1,5 kg benfri kalvbog
  • Skär ner bogen i skivor eller grytbitar
  • Bryn i smör
  • Lägg åt sidan på en tallrik
  • Bryn 1 gul skivad lök, 1 stor skivad fänkål, 2 hackade eller rivna vitlöksklyftor, 2-3 skivade stjälkselleri, 250 g färska champinjoner, som delas i halvor. Som sagt, bryn köttet och krydda med några nyp cayennepeppar och malen vitpeppar
  • Skiva potatis av en fast sort, typ Asterix eller annan fast potatis. 1 kg kan vara lämpligt till 1,5 kg kalvbog
  • Blanda ner köttet med grönsakerna 
  • Bryn på ytterligare några minuter
  • Häll i en förpackning krossade tomater
  • Låt grytan sjuda i upptill 2 tim
  • Efter 1 tim kan du tillsätta potatisen
  • När grytan känns färdig, hacka rejält med färsk dill, ta med stjälkarna. Det ger extra smak. Blanda ner, låt stå en stund på avslagen platta och servera sedan. Inlagd gurka tycker jag alltid är gott till köttgrytor. Nummer ett för mig är saltgurka!
Kalvkött är inte så dumt! Dra dig inte för kalvkött, strax under hundralappen för 1 kg färsk benfri kalvbog tycker jag är rimligt att betala. Finns ofta till extrapris hos kötthandlarna.

Hittar du kalvbog till vettigt pris kan du även satsa på att tillaga en kalvfrikassé. Det kommer jag att göra vad det lider.