Kålpudding på morsans sätt
Kålpudding är en klassiker inom den svenska husmanskosten - husmanskonsten. Jag har provat att tillaga kålpudding efter olika recept som jag hittat. Ett par från kändiskockar. Inga namn nämnda. En sak är dock säker är att ingen hittills har överträffat mammas kålpudding. Beror förmodligen lite på vad som serverats under uppväxten, därmed inte sagt att jag är rädd för att prova annat än det jag vuxit upp med. Efter att tillagat och smakat får betyget sättas!
Vad som är bäst och vad som hamnar på första- andra- tredje- fjärdeplats spelar mindre roll. "Smaken är som baken - delad"!
Mammas kålpudding:
- Dela vitkål i mindre bitar
- Låt kålen sjuda i vatten tillsammans med en buljongtärning 10 minuter
- Häll av i durkslag och spola kallt vatten över eller låt kålen svalna för egen maskin
- Blanda ihop en köttfärssmet på samma sätt när du tillagar pannbiff eller köttbullar
- Nu är det dags att blanda kålen tillsammans med köttfärsen. Spara lite kål som ska läggas som ett täcke över kål- och köttfärsblandningen
- Värm ugnen till 200 grader
- Lägg kål och köttfärsblandningen i en smord ugnsform och platta ut den något
- Den sparade kålen läggs som ett täcke över formen
- Lite ljus sirap kan ringlas över kåltäcket om du önskar lite söttma för bryta av kålen och göra den lite snällare mot magen
- Tillaga i ugnen, 40-45 minuter
- Jag kan tänka mig att du vill ha sås till kålpuddingen! Så här kan du göra den:
- Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl i omgångar, rör om med en visp tills du har en ganska smidig blandning, inte för tjock
- Späd med mjölk, tillsätt vätska från kålpuddingen som stått i ugnen
- Föredrar gärna en ganska tunn sås. Blir den för tjock tillsätter jag lite mer mjölk
- Smaksätt och färgsätt med kinesisk soja, några droppar eller någon matsked, allt beroende på hur mycket sås du har. Jag tycker att ögat gärna vill se en brun sås. Smaka av med lite vitpeppar
- Inte för att lingon är en sås men det tycker jag ska finnas på tallriken
3 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Basilika- Dill - En dressing i min smak
Nästa inlägg: Fisk #1
Måste laga snart. Farmors kålpudding var den bästa!
Så här på ålderns höst kanske jag minns riktigt fel! Trodde du åt den för att vara snäll utan att protestera. Inte riktigt din favorit, med andra ord. Skit samma, kålpudding är aldrig fel.
Visst är den bäst!