För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om den otroligt möra styckningsdetaljen Oxkind och hur den kan tillagas. Nu är jag tillbaka med en oxkind igen!

Någon kanske invänder att det är lite onödigt dyrt att laga kalops på oxkind. Det beror naturligtvis på vilket pris butiken väljer att sätta.

Jag har en känsla av att det finns butiker som försöker att rida på någon form av "finmat" som serveras på restauranger när priset sätts. Dit hör oxkinden.

Andra säljer oxkind med sitt sedvanliga prispåslag och då hamnar oxkind i samma prisklass som högrev och fransyska.

Eftersom oxkind är ett oerhört mört kött provade jag på att tillaga kalops av det.

Resultatet blev riktigt gott. Skillnaden med att tillaga kalops på oxkind istället för högrev är att oxkinden ska sjuda längre på låg värme.

Ska du göra kalops på en eller flera oxkinder behöver du inte dela dem utan bryn köttet helt och låt det sjuda så länge att du med enkelhet kan sära på det med en gaffel, räkna med 3 timmar.

Se däremot till att skära bort senor och annat som inte är rent kött innan du bryner Att göra det klarar alla. Som alltid behövs det en bra kniv. Lår kniven göra jobbet.

I alla övriga delar kan du gärna följa mitt favoritrecept på kalops:

https://www.koket.se/nils_emil_ahlin/soppor_och_grytor/kott/skansk_kalops/

Gott till kalops är potatis, den bästa potatisen till kalops är en mjölig King Edward. En annan delikatess som inte får glömmas bort är rödbetor. Antingen inlagda eller enbart kokta. Kokta icke inlagda rödbetor är fantastiskt gott. Att stå och söla med att koka egna färska rödbetor har jag slutat med.

Det finns att köpa vakuumpackade "färska" rödbetor. Jag köper ICA:s. Vad jag kunnat utforska innehåller INTE dessa några kemiska tillsatser eller annat skräp. Så varför stå och söla när det finns att köpa ett paket förkokta som inte är dyrare än okokta?

Försök gärna laborera lite med oxkind och hitta på nya maträtter! Det ska jag göra.