Jag har en bild av att kalops tillagas på i stora drag på samma sätt av oss som tycker om denna fantastiska maträtt. Att kalops tillhör den svenska husmanskosten tror jag inte det behövs någon debatt om.

En kalops till fyra kan göras så här:

  • 1,5 kg fransyska, högrev eller oxbringa
  • 4 hela knippelökar
  • 4 morötter
  • 10 kryddpepparkorn 4 kryddnejlikor. Jag brukar mortla dessa kryddor så att man slipper få dem hela på tallrikarna
  • Skär köttet i stora grytbitar
  • Bryn köttet runtom i smör. Salta och peppra. Jag föredrar gärna att bryna på köttet i en gjutjärnsgryta som kalopsen kan tillagas i. Bryn gärna i fler omgångar om du inte har en jättegryta 
  • När allt kött är i grytan, pudra över 1 msk mjöl
  • Rör om ordentligt
  • Häll på vatten så att det täcker köttet
  • Skulle du ha ansjovisspad att tillgå kan du tillsätta ett par matskedar
  • Ner med de mortlade kryddorna och ett 1 msk kinesisk soja, rör om
  • Dela morötterna grovt och ner med dem i grytan
  • Låt köttet sjuda försiktigt i 1,5 - 2 timmar. Rör om någon gång då och då när du springer förbi spisen
  • När det gäller knippelöken kan den serveras på tallrikarna eller så lägger du dem helt enkelt åt sidan. Kasta dem inte! Goda att lägga på grillen.
När det gäller grytor är min erfarenhet att det godaste är att tillaga grytorna dagen innan de ska ätas. Smaken blir godare. Kanske sitter det mellan öronen, jag gör det gärna, hur det än är med den saken.

Kokt potatis och rödbetor, i någon form, är riktigt gott tillsammans med kalops. Nu hade jag klantat till det och inte snappat upp att våra rödbetor tagit slut. Det fick bli ett substitut, saltgurka.