Inte för att jag vet om det är med sanningen överensstämmande men jag har hört att det finns tre sorters kalops i Sverige. Skånsk kalops, norrländsk kalops och svensk kalops.

Det som är gemensamt för alla tre är att de bygger på oxkött i form av högrev, fransyska eller bog. Kryddningen är också likartad. Kryddpeppar och lagerblad som huvudkryddor samt lök som ytterligare en smaksättare, samt att det är ett långkok.

Skånsk kalops ska enligt tradition även innehålla mycket morötter.

Svensk kalops innehåller inte morötter.

Norrländsk kalops innehåller mindre kött än de två övriga men mer lök, morötter och mycket sås.

Att norrländsk kalops innehåller mindre kött än de två andra tror jag inte beror på att man historiskt sett redan tidigt börjat äta mindre kött för att vara sk. klimatsmarta. Jag är övertygad om att det enbart handlade om plånbokens storlek, om vi blickar bakåt i historien.

Oavsett vilken kalops du väljer att tillaga så är potatis och inlagda rödbetor ett måste tillsammans med själva kalopsen.

Det ska vara mycket kryddpeppar i en kalops. Personligen retar jag mig ibland på att få hela kryddpepparkorn i munnen eller att behöva sortera bort kornen på tallriken. Jag väljer alltid att mortla hela kryddpepparkorn, då slipper jag i vart fall jag att bli irriterad. Det bästa av allt, det blir nästan bättre smak av kryddpepparn.

Recept på kalops finns det säkert någon miljon av på www. Så det är bara att leta någon minut, om du vill laga kalops till middag.

Själv föredrar jag skånsk kalops.

Tumregeln för kalops är: Kryddpeppar, lök, lagerblad och ev. morot.