Kalkon tillagar jag en eller två gånger om året. En hel kalkon är inget för ett hushåll med två personer. Naturligtvis går det fint att frysa ner bitar från en kalkon när den är färdiglagad. Trots allt är det mesta som bäst när det är nylagat. En hel kalkon är för mig en bjudrätt, om hushållet inte är så stort.

Jag brukar tillaga min kalkon så här:

  • En frusen kalkon som får tina i kylskåpet två dygn. Ta ur inkråmet och gör vad du vill med det
  • Skölj kalkonen i vatten och torka av den med hushållspapper
  • Sätt ugnen på  100-125 grader
  • Gör en marinad av:
  • 4 msk olja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 1/2 dl blandade torkade örter
  • Svartpeppar, salt finns det så det räcker i de båda sorterna av soja
Börja med att ta på en plasthandske och doppa fingrarna i kryddblandningen och gnid insidan av kalkonen med blandningen. Många brukar fylla hela fåglar med olika rotfrukter och annat gott. Det är bara att göra det som känns bäst. Dela gärna en citron och stoppa in den i kalkonen. Fortsätt med att gnida in hela kalkonkroppen med marinaden. Bind sedan ihop benen med steksnöre.

Jag föredrar att tillaga kalkon i stekpåse. Om du också vill göra det, stoppa in kalkonen i påsen och följ anvisningen på paketet för stekpåsarna

Nu är det dags för ugnen!  Du kan lägga kalkonen i en stor ugnsform eller på en ugnsplåt.Stick in en köttermometer invid ett av låren. Att det blir ett litet hål i påsen gör inget. Kalkonen är färdig när temperaturen visar 70 - 75 grader. För att få kalkonen saftig och god är det att föredra tillagning på låg ugnsvärme, gärna 100 grader eller strax över. Du kan nog räkna med runt 3 timmar om kalkonen väger 4-5 kg.

När kalkonen är färdig, öppna påsen och låt spadet rinna ner i ugnsformen, ta ut kalkonen. Nu kunde jag stannat här och avslutat med "skär upp kalkonen i fina bitar".
Det kan vara lite knepigt att tranchera om det är första eller andra gången.Titta gärna på filmen, det underlättar för dig när kniven ska sättas i fågeln:


En fantastisk god sås till kalkon kan du göra så här:

Häll stekspadet i en kastrull, koka upp och red med vetemjöl eller majsstärkelse uppvispat i vatten, mjölk eller grädde. Låt sjuda, Prova dig fram till önskad konsistens på såsen. Jag tycker inte att såsen ska vara så tjock till kalkon. Det är självklart en smaksak. Citronen gör att såsen blir syrligt god, jag tillsätter inga kryddor. Alla goda smaker kommer från den helstekta kalkonen

Vad äta till kalkonen?
Oftast äts det kokt potatis till kalkonen. Det är absolut inte fel. Prova gärna med ugnsbakade rotfrukter och grönsaker
  • Potatis
  • Morot
  • Kålrot
  • Palsternacka
  • Jordärtskocka
  • Broccoli
  • Brysselkål
Laga i ugnen på 225 grader. Blanda med olja och grovkornigt havssalt

Klart att serveras!