En hel kalkon är en rejäl pjäs på upp emot fem kilo. Inget jag sätter på bordet i ett hushåll på två personer. Kalkon är gott och måste ätas en och annan gång. Bjuder du på middag kan en kalkon vara väl så bra. 

Jag har tidigare använt min marinadspruta med ett inte helt lyckat resultat. Den gången var marinaden alldeles för tjock och det blev stopp i kanylen.

När kalkonen ska tillagas blir det med en tunnare marinad så att fågeln verkligen får den smak jag vill ha.

Kalkon

  • 1 tinad frusen kalkon som är rumstempererad
  • Tina kalkonen i kylskåp, räkna med att det tar två dygn
  • Skölj kalkonen med vatten och klappa den torr med hushållspapper
  • Glöm inte att plocka ut inälvorna som ofta ligger i ett litet paket inuti fågeln
Marinad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 delad gul lök
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 korn röd peppar
  • 1 msk grovt havssalt
  • Kycklingbuljong. Koka upp 2 buljongtärningar i 2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • Kör allt i en mixer
  • Sila i en finmaskig sil. Spara det som blir kvar i silen
  • Fyll en marinadspruta med blandningen och injicera kalkonen. Börja med brösten, sedan låren och sist övriga delar
Smörblandning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Nu kommer det till användning som blev kvar i silen. Blanda det med smöret
  • Tillsätt 1 msk olivolja och blanda vidare
  • Smörj kalkonen med smörblandningen
Tillagning
  • Värm ugnen till 175 grader
  • Bind ihop benen på kalkonen
  • Placera i en stekpåse. Kolla på förpackningen hur du ska använda påsen
  • Lägg kalkonpaketet i en rejäl ugnsform
  • Nu sköter ugnen resten. Räkna med att varje kilo kalkon kräver 30 minuter
  • Använd helst en stektermometer som sticks in invid ett av låren
  • När termometern visar 70 grader bör kalkonen vara klar. Om du låter kalkonen vila 20 minuter kommer temperaturen att stiga till 75 grader, vilket är perfekt
Sås
  • Skär upp stekpåsen och låt skyn rinna ut i ugnsformen
  • Sila skyn och värm tillsammans med grädde och mjölk
  • Red av med mjöl utrört i vatten
  • Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé
Om du inte tänker servera kalkonen direkt efter att du delat den går det fint att värma i ugnen på 150 grader. Täck med folie.

Att tranchera eller att stycka en helstekt kalkon kan kännas lite knepigt när den ligger i ett stycke framför ögonen. Ingen fara,  Filip Poon hjälper dig:https://www.youtube.com/watch?v=CVrFuebKc3U 

Gott till kalkonen: Naturligtvis såsen, potatis i någon form, brysselkål, blomkål, broccoli eller några andra lättkokta grönsaker.