Kalkon en rejäl pjäs
En hel kalkon är en rejäl pjäs på upp emot fem kilo. Inget jag sätter på bordet i ett hushåll på två personer. Kalkon är gott och måste ätas en och annan gång. Bjuder du på middag kan en kalkon vara väl så bra.
Jag har tidigare använt min marinadspruta med ett inte helt lyckat resultat. Den gången var marinaden alldeles för tjock och det blev stopp i kanylen.
När kalkonen ska tillagas blir det med en tunnare marinad så att fågeln verkligen får den smak jag vill ha.
Kalkon
- 1 tinad frusen kalkon som är rumstempererad
- Tina kalkonen i kylskåp, räkna med att det tar två dygn
- Skölj kalkonen med vatten och klappa den torr med hushållspapper
- Glöm inte att plocka ut inälvorna som ofta ligger i ett litet paket inuti fågeln
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad rosmarin
- 1 delad gul lök
- 10 vitpepparkorn
- 10 korn röd peppar
- 1 msk grovt havssalt
- Kycklingbuljong. Koka upp 2 buljongtärningar i 2 dl vatten
- 1 msk olivolja
- Kör allt i en mixer
- Sila i en finmaskig sil. Spara det som blir kvar i silen
- Fyll en marinadspruta med blandningen och injicera kalkonen. Börja med brösten, sedan låren och sist övriga delar
- 50 g rumsvarmt smör
- Nu kommer det till användning som blev kvar i silen. Blanda det med smöret
- Tillsätt 1 msk olivolja och blanda vidare
- Smörj kalkonen med smörblandningen
- Värm ugnen till 175 grader
- Bind ihop benen på kalkonen
- Placera i en stekpåse. Kolla på förpackningen hur du ska använda påsen
- Lägg kalkonpaketet i en rejäl ugnsform
- Nu sköter ugnen resten. Räkna med att varje kilo kalkon kräver 30 minuter
- Använd helst en stektermometer som sticks in invid ett av låren
- När termometern visar 70 grader bör kalkonen vara klar. Om du låter kalkonen vila 20 minuter kommer temperaturen att stiga till 75 grader, vilket är perfekt
- Skär upp stekpåsen och låt skyn rinna ut i ugnsformen
- Sila skyn och värm tillsammans med grädde och mjölk
- Red av med mjöl utrört i vatten
- Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé
Föregående inlägg: Istället för lutfiskpudding
Nästa inlägg: Pilgrimsmusslor - Torsk - Räkor
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar