Det absolut inte ett måste med egen julsenap till skinkan. Däremot kan det vara roligt att laborera lite själv och vara senapsmakare hemma i köket.

Under årens lopp har jag gjort olika sorters senap, både för att det är roligt och att det blir gott. Sätten har varit olika, oftast med senapsfrön och olika smaksättningar. Whisky eller annan mörk alkohol har ibland funnits med i senapen, bara för att piffa upp smaken.

Inför julen 2021 har jag valt att göra det enkelt. Då blir det med senapspulver från inte helt obekanta Colman's, den gula plåtburken som brukar finnas i senapshyllan i affären. Det blir ganska enkelt om senapspulver utgör stommen i senapen.

Julsenap 2021

  • 2 dl Colman's senapspulver
  • 2 dl socker
  • 3 ägg, har du stora ägg räcker det med 2 ägg
  • 1/2 tsk potatismjöl
  • 1/2 msk 24 %-ig ättika
  • 2 dl grädde
  • Blanda ihop alla ingredienser utan ägg och ättika i en kastrull. Sikta gärna senapspulvret tillsammans med potatismjölet, du slipper klumpar
  • Rör ner grädde, lite i taget
  • Tillsätt äggen och blanda ordentlig
  • Koka upp på låg värme och låt senapen bubbla ett tag. Rör hela tiden, exempelvis med en visp
  • Dra kastrullen åt sidan och blanda ner ättikan
  • Häll upp senapen i en eller flera rengjorda burkar
  • Förvara i kylen
Tycker du senapen är god kan du mycket väl göra en sats till och ge bort till någon som bjuder på julskinka eller korv.