Är det inte så att det vi äter på våra julbord oftast består av det som bara är ett måste och att delikatesserna består av traditioner men att vi även lägger till något nytt ibland? För mig och många andra är det så.

Julskinkan har en central roll på julbordet. Inför julen vimlar det av tester av julskinkor, den ena bättre eller sämre än den andra. Du kanske väljer att tillaga skinkan som du alltid gjort. Andra väljer något annat sätt. Det kan vara att köpa en färdigkokt skinka för att bara griljera eller en rå skinka som kokas i gryta eller bakas i ugnen. Ett annat alternativ kan vara att köpa en lättrökt skinka. Vad du än väljer är det bara att hoppas att den blir en läckerhet.

Nedan publicerar jag några av mina favoriter på julbordet, frånsett julskinkan. Du får se mina favoriter som något du kan ta efter, om du inte redan har har med en eller flera på julbordet. Lite tips, helt enkelt.

Vill du ha lite inspiration och recept tycker jag absolut att du ska klicka dig in på nedanstående länkar:

https://receptfavoriter.se/matartiklar/alla-recept-du-behoever-till-julbordet.html?search=julbord

Julbak

https://nassenbarbro.blogspot.com/search/label/julbak

Så här ska riktig skånsk lutfisk serveras. Här handlar det om hantverk:

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Lutfisk-i-oktober/

Här finns tips på sådant du kan förbereda i god tid och lägga i frysen:

https://www.koket.se/julmat-som-du-kan-forbereda-och-frysa-in

Rödbetssallad

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Hemgjord-rodbetssallad/ 

Grönkålssallad

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Gronkalssallad/ 

Tre sorters sill

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Tre-sorters-sill/ 

Köttbullar

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Liljans-kottbullar/ 

Jansson

http://moggeboysmat.bloggo.nu/Jansson-i-en-annan-tappning/ 

Det här kan du läsa under tiden skinkan griljeras i ugnen:

https://www.land.se/mat-dryck/julbordet-avslojar-varifran-du-kommer/

Du har säkert klart för dig vad som ska serveras på julafton. Om du hinner kanske du kompletterar med något av tipsen ovan.