Janssons Frestelse är typ en gratäng som jag förknippar med olika högtider som jul, påsk och midsommar. Därmed inte sagt att den inte kan tillagas och ätas vid andra tillfällen. Det är en perfekt lunchrätt. 

Janssons Frestelse

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Smörj en ugnsform
  • Hacka och bryn en gul lök
  • Skala ca 800 g potatis, skär potatisen i stavar eller låt en matberedare göra jobbet om du har en skiva för ändamålet
  • Bottna formen med hälften av potatisen och lägg lök ovanpå
  • Sedan är det ansjovisens tur. Ansjovisfiléer från en liten burk tycker jag är lagom. Finns småburkar med Grebbestads ansjovis
  • Blanda ihop 4 dl grädde med 1 dl mjölk tillsammans med ansjovisspadet från burken
  • Häll blandningen över det du har i formen
  • Klicka över smör eller hyvla bitar med en osthyvel
  • Grädda i ugnen 30 minuter
  • Ta ut frestelsen och sprid ett tunt lager ströbröd över formen
  • Grädda ytterligare 15-20 minuter
  • Känn på potatisen med en sticka så att den verkligen är klar
En Jansson kan ätas både varm och kall.