Janssons Frestelse är gott! Finns på de flesta julborden, både på lokal och på hemmets julbord. Min fru har lärt mig en variant av Jansson som vi båda tycker är riktigt, riktigt god. Vi gör denna rätt med matjessill istället för ansjovis. Prova detta, den är lite mildare. Därmed inte sagt att en äkta Jansson med ansjovis är att underskatta, den är också riktigt god. Vi har alla våra favoriter i matens rike.

I år gjorde jag en liten Jansson:

Fem normalstora potatisar. Eftersom den inte var så stor så strimlade jag potatisarna med kniv. Gör man en större är matberedare att föredra.

En normalstor gul lök skivas och brynes i stekpanna med mycket smör och olja. Någon har sagt att hemligheten om en god Jansson är att man inte använder rå lök, utan att den ska brynas. Jag håller med.

En hel matjesfilé skivas i mindre bitar.

Smörj en ugnssäker form, lägg ett lager med potatisen, nästa lager blir löken och därefter matjessill.

Sist ett lager potatis

Häll en blandning av mjölk och grädde över potatis, sill och lök. Blandning 3 dl grädde och 1 dl mjölk.

Grädda i ugnen på 200 grader ca 35 minuter. Strö över ströbröd fortsätt grädda ca 15-20 minuter

Smaka av en potatisbit så den är riktigt mjuk, om inte sänk värmen till 125 grader, lägg över folie och låt det gå vidare i ugnen tills potatisen är mjuk.

Det här är min favorit när det gäller Jansson. Tror säkert Leif Mannerström skulle föredra denna istället för den han sett på Go´kväll där Jansson gjordes med pommes. Den Jansson kräver nog ett antal ”supar” för att glida ner.

Vill även förmedla att en Jansson går alldeles utmärkt att förbereda och frysa innan den ska serveras. Lika god om den värms upp på låg värme i ugnen innan servering. Glöm bara inte att ta upp den från frysen 23/12 om den ska serveras på julafton.

Vad kommer rättens namn Janssons Frestelse ifrån?

Jag håller på att den är döpt av kokerskan Sofie Pauline Brogårde. Hon älskade nämligen skådespelaren Edvin Adolphson, och han spelade Jansson i filmen Janssons Frestelse som kom 1928. En förnäm dam på Östermalm gav nämnd kokerska uppdraget att döpa denna ”låda”. Då valde hon namnet från sin älsklingsfilm. Troligen fick hon inte en enda krona för det. Däremot gav Sofie oss ett namn på en rätt som är älskad av många i vårt land. Glöm inte att en kokerska givit oss namnet. Ägna det en tanke på julafton 2019.