Ibland går det att fynda räkor till ganska vettigt pris. När så är fallet frossar jag hemskt gärna lite extra. Tror att min fiskhandlare fått ett litet bryt då priset var enbart 129kr/kg nu i helgen för räkor från Skagen.

På tal om att frossa kan det vara trevligt att göra något mer än att enbart sitta och skala räkorna som hälls upp från fiskhandlarens papperspåse. Finemang att göra så men det kan vara roligt att göra mer än så.

  • Gör något gott i ugnen på en del av de färska räkorna
  • Resten kan ätas på det enkla och klassiska viset, skala och dippa i goda såser
Räkor i ugnen:
  • Värm ugnen till 200 grader, varmluft
  • Lägg ca 1/2 kg färska räkor i en ugnsform
  • Blanda ihop 50 g smör med 1 msk rökt paprikapulver, 1 finriven vitlöksklyfta och finhackad dill
  • Klicka ut blandningen över räkorna
  • In i ugnen och grädda tills smörblandningen smält och räkorna fått lite färg
  • Det här blir nästan som rökta räkor!
Servera ugnsräkorna tillsammans med övriga räkor. Glöm inte goda såser. Vill du bara göra en sås är väl aioli en klassiker:

  • Gör det enkelt för dig! Majonnäs på burk, riv ner några vitlöksklyftor, stänk över cayennepeppar. Lite salt och peppar om du tycker det är på sin plats. Tycker du aioli ska vara lite tunnare, tillsätt grädde. Har du tid att göra en aioli från grunden har jag hittat ett smakligt recept:   https://recept.se/recept/klassisk-aioli  jag tycker det är gott att även smaksätta med några stänk cayennepeppar 

Du känner säkert till Leif GW Persson. Servera gärna hans bubbel till räkorna. En liten varning: Jag tycker den är lite varierande i smak. Varför? Det borde GW undersöka med sin bakgrund som kriminolog.