Jag älskar nudlar.....
Stekta nudlar med olika sorters grönsaker och kött från nöt, gris eller kyckling kan bli en suverän middag. Samtidigt kan det bli en rensning bland grönsakerna som behöver förbrukas. Eller så tar man sina favoritgrönsaker.
När det gäller nudlar föredrar jag äggnudlar som först kokas och sedan steks tillsammans med grönsaker, kött och japansk soja av någon sort.
Lövbiff, grönsaker och äggnudlar
- Strimla lövbiff
- Marinera minst 20 minuter i Srirachasås. Tänk på att såsen är väldigt stark. Efter marineringen kan lövbiffen få rinna av på ett dubbelvikt hushållspapper, lägg även dubbelvikt hushållspapper ovanpå och tryck till några gånger.
- Om du inte provat Thailändsk Sriracha tycker jag du ska göra det. Den skiljer sig lite i smak från andra som finns i den Asiatiska hyllan på exempelvis ICA. Besök gärna en Asiatisk specialbutik, i en sådan hittade jag en flaska på 75 cl för dryga 40 kronor. Den räcker länge, väldigt länge. Det finns mycket annat gott i en sådan specialbutik. Ofta till bra pris och sådant vi inte hittar i en vanlig livsmedelsbutik. Vanliga matbutiker brukar många gånger främst ha försvenskade asiatiska varor som inte håller speciellt bra pris
- Åter till matlagningen! Stek köttet några minuter och lägg det åt sidan
- Kok äggnudlar enligt förpackningen
- Skölj sedan ordentligt med kallt vatten i durkslag så att de inte klibbar ihop när de ska stekas. Nudlarna kan ligga kvar tills stekningen står på tur
- Strimla färsk vitkål, purjolök och paprika. Skiva stjälkselleri. Dela rädisor. Fler sorter eller andra grönsaker går också bra. Det är bara att ta det du har
- Stek i olja på medelvärme tills grönsakerna är mjuka men med lite tuggmotstånd
- Blanda ner lövbiffen och rör om
- Tillsätt kokta äggnudlar
- Blanda ner några matskedar japansk soja. Jag vill gärna rekommendera att använda Kikkoman Sushi & Sashimi. Nu kanske någon tänker att det verkar konstigt eftersom den lämpar sig för sushi. Men jag lugnar med att säga att den är perfekt även till äggnudlar, kött och grönsaker.
- När jag lagar mat med asiatiskt stuk använder jag inte kinesisk soja. Varför? Jo, oftast innehåller kinesisk soja mer salt och även smakförstärkare och sockerkulör. Sockerkulör för att ge färg. Dessutom tycker jag kinesisk soja har en smak av malt. Däremot kan den passa i en brunsås som en liten kick, i måttlig mängd.
Föregående inlägg: Glass med ett par syrliga rabarberstjälkar
Nästa inlägg: Entrecôte - ett av många sätt på tallriken
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar