Italienska köttbullar
Långt innan jag besökte Italien för första gången åt jag italienska köttbullar i vårt grannland Danmark, på Kastrups flygplats. Ni vet hur det ser ut på stora flygplatser, mängder av valmöjligheter när det gäller att stilla sin hunger innan en flygresa.
På Kastrup FANNS det tidigare ett litet mathak som hade mycket italiensk mat på menyn, te.x italienska köttbullar. Min fru och jag har ätit där flera gånger, varje gång har det blivit italienska köttbullar. Nu är den tiden förbi, stället har bytt ägare och serverar helt annan mat. Det ät mest snabbmat av olika slag.
Nu provar jag att göra egna italienska köttbullar på egen hand.
När jag läst olika recept, vad det gäller dessa köttbullar har jag fått till mig att de flesta skiljer sig åt. Grunden är trots allt nötfärs och tomatsås med lite olika ingredienser.
Några har persilja, oregano, råa salsicciakorvar och parmesanost i köttfärssmeten. Andra recept nämner inte ens ingredienserna. Vet ärligt talat vad som är ett måste i italienska köttbullar.
Jag gör mina köttbullarna utifrån hur jag minns smakerna både från Kastrup och hur bullarna smakat i Italien.
- 500 g nötfärs
- Kan vara klokt att börja med tomatsåsen och låta den puttar under tiden du gör köttfärsen
- Hacka 1 vitlöksklyfta, 1 liten gul lök och 1 selleristjälk väldigt fint. Så fint du kan!
- Fräs snabbt i olivolja, använd en traktörpanna eller järngryta
- Tillsätt 3 msk tomatpuré, någon matsked torkad oregano, rör om och fräs en kort stund
- Häll i en förpackning passerade tomater
- Nu kan du låta allt småputtra på låg värme tills köttbullarna väntar på att få en omgång i tomatsåsen
- Som sagt, 500 g nötfärs
- Blanda 1/2 dl ströbröd med 1 dl mjölk och låt det svälla
- Tillsätt örtsalt och svartpeppar till nötfärsen
- Riv ner 2 vitlöksklyftor och blanda ner 1 ägg
- Arbeta ihop till en smidig smet
- Vänd ner ströbrödet som svällt i mjölken
- Arbeta ihop ytterligare så att allt blir riktigt smidigt så att det funkar att rulla till köttbullar
- Stek dem i olivolja tills de känns på gränsen till klara
- Vänd ner köttbullarna i tomatsåsen
- Låt sjuda 5-10 minuter
Föregående inlägg: Fiskgryta
Nästa inlägg: Gryta med fläskkött
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar