Hörde att det inte finns någon italiensk mat. Påståendet var inte för att säga något negativt om mat från Italien. Tanken var mer att understryka att varje region har sitt eget sätt att tillaga mat som ändå liknar varandra men som görs på olika vis beroende på var i Italien vi befinner oss.

Jag har alltid serverat italienska köttbullar tillsammans med olika typer av pasta. Nu har jag lärt mig att så gör man inte i italienska Bolagna!

Köttbullar i Bolagna:

  • Lika delar oxfärs och fläskfärs
  • Blanda ihop färsen
  • Tillsätt enbart chutney, lökchutney. Inga andra kryddor? Nej, all smak kommer från chutneyn och basilikan
  • Se till att lökchutney blandas ordentligt med färsen
  • Forma till köttbullar
  • Stek köttbullarna 10 min i olja
  • Häll på väldigt mycket krossade tomater, det ska vara krossade tomater av god kvalité. Mycket tomat för att köttbullarna ska koka och för att ha en god tomatsås att doppa brödet i
  • Välj Muttitomater. Mat ska vara gott
  • Koka köttbullarna i 20 min. Innan du kokar köttbullarna tillsätter du färska basilika
Köttbullarna ska serveras med varmt bröd, inte pasta om du gör på det sättet man gör i Bologna. Det behöver inte vara fel att servera pasta till köttbullarna.

Så här gör du lökchutney:
  • Hacka mycket gul lök någorlunda fint
  • Häll rejält med olivvolja i en kastrull
  • Ner med löken, kör på låg värme 20 min
  • Rör ned några matskedar brunt farinsocker
  • Håll koll! Rör om hela tiden
  • Tillsätt sherryvinäger, smaka av
  • Lökchutneyn blandas ner i färsen när den svalnat
  • Till 500 g färs gjorde jag en chutney av en stor gul lök, 1 dl olivolja, 2 msk brunt farinsocker och 1,5 msk sherryvinäger
Så här görs italienska köttbullar i Bologna! Om jag förstått det rätt. 

Goda köttbullar tycker jag!