Jag och min fru har en viss kärlek till stuvade grönsaker. Som jag ser det har det mycket att göra med vad vi är uppvuxna med och att vi tycker det fortfarande är gott. Konstigt nog äter vi det inte så ofta.

Idag är det söndag och det måste inte vara klassisk söndagsstek eller kött av finare slag bara för att det är söndag. Det kan man lika väl äta vilken dag som helst i veckan. Söndagen måste inte inväntas för en köttbit eller stek. Lätt att säga när man är pensionär och har tiden varje veckodag. Förr tror jag att det var vanligt med en stek på söndagar, då fanns det tid att tillaga en sådan rätt.

Idag blev det syrliga isterband med stuvade grönsaker. Riktigt gott oavsett veckodag.

Isterbanden tillagar jag i ugnen. Pickar dem med en gaffel så att de inte ska spricka.

 Tycker att det blir godast för alla parter om stuvade grönsaker görs med sina egna favoriter. Nu när det är säsong finns det god tillgång på färska härliga grönsaker. På många orter i landet finns det möjlighet till självplock. Utnyttja det och lägg i frysen. Jag tycker det är betydligt godare än det man kan plocka på sig i frysdisken. Har man inget val är det frysdisken som gäller. Min yngsta dotter, Karin, och hennes familj är allihop fenor på att åka till självplock och plocka än det ena och än det andra. Familjen äter det färskt så länge det går och sedan åker resten i frysen. Smart tycker jag. Barnen tycker dessutom att det är roligt att vara ute i fälten och plocka.

Dagens stuvade grönsaker:

Blomkål, ärtor, broccoli och brysselkål

Koka grönsakerna lite försiktigt så att tuggmotstånd fortfarande finns kvar.

Stuvningen är ingen konstighet:

5 dl mjölk

3 msk idealmjöl

1 msk smör

Salt och peppar

Blanda ner grönsakerna i ”såsen” och du har stuvade grönsaker.

Vill bara säga att det är fritt val om rödbetor ska finnas med som tillbehör.