Nu har pumpor skördats ett  tag. I området där jag bor finns det en riktigt stor odlare som har pumpor av alla de slag på flera hektar åkermark. Frånsett att många dekorerar med pumpor så är det väldigt gott med inlagd pumpa till kötträtter.

Det finns många sätt att smaksätta inläggningarna med. Senapsfrö, kanelstång, kryddpepparkorn, hela nejlikor, anis, skivad färsk ingefära, vaniljstång etc. Allt är en smaksak. Jag valde gula senapsfrön.

Om du tänker lägga in pumpa och inte gjort det tidigare kan du prova att göra så här:

1 kg Butternutpumpa.

Dela pumpan på tvären. Skala pumpan med kniv. Jag tycker att det är enklare att skala pumpan om den är delad. Då är det bara att ställa varje del på en skärbräda och skala, uppifrån och ner.

Gröp ur kärnorna med en större sked och en mindre kniv för att rensa bort trådarna. Om du vill kan du spara kärnorna och rosta dem i ugnen.

Dela pumpan i kuber.

Koka en lag med 8 dl vatten, 1 dl 24 % -ig ättika, 6 dl socker och 100 g gula senapsfrön eller annat som du vill smaksätta med.

Lägg pumpabitarna i lagen och koka på låg värme tills de känns en liten aning mjuka, runt femton minuter tar det.

Fyll väl rengjorda burkar med pumpa och låt lagen koka ytterligare 10 minuter.

Häll lagen i burkarna så att det täcker pumpan. Låt det svalna och ställ burkarna i kylen. Bäst smak får pumpan och den får stå någon vecka innan smakprovning.

Oöppnade burkar klarar sig upp till ett år i kylen. Jag rekommenderar därför att inte lägga all pumpa i en enda stor burk.

Det finns massor av olika sorters pumpa att använda till inläggningar eller som egna maträtter. Bara att välja, utbudet är stort. Fördelen med en butternutpumpa är att kärnhuset är litet och skalet ganska tunt.

Lycka till om du ska prova på att lägga in pumpa!