Vi pratar ofta husmanskost och äter svensk husmanskost. Åkte förbi en lunchrestaurang i Örkelljunga för ett tag sedan som stoltserade med en väl tilltagen reklamskylt innehållande texten "Äkta hemlagad husmanskost". Kan bara hoppas att det verkligen var så, även om den kanske ändå inte var "hemlagad". Som bekant har kärt barn många namn.

Nu blir det svensk husmanskost!

Vad är egentligen svensk husmanskost? Det finns lite olika tolkningar. Några beskriver det som snabb och enkel tillagning. Andra som ligger mej närmare till hands säger att det är klassisk svenska mat som under lång tid lagats av varor som finns inom de svenska gränserna eller i vår absoluta närhet. Det kan också vara mat som har svensk geografisk anknytning. Poängen är väl egentligen att maten lagats från grunden.

Jag tror att det finns många som har favoriter inom epitetet "Svensk Husmanskost". Några rätter som platsar på listan:

  • Köttbullar
  • Kåldolmar
  • Stekt strömming med potatismos
  • Pannbiff
  • Kalops
  • Stekt fläsk med löksås
  • Kålpudding
  • Matjessill
  • Ärtsoppa. Pannkakor som efterrätt 
  • Bruna bönor med fläsk
Det här var bara ett axplock.

Jag väljer gärna att tillaga flera av dessa. 

Tycker du ska fundera över din favorit på en middag med den husmanskost du tycker är den allra bästa. Bäst tycker jag om köttbullar, den här gången blir det stekt fläsk med löksås. Det ligger inte långt efter köttbullarna.

Fundera en stund och välj en rätt av svensk hemlagad husmanskost som du längtar efter. Då ska rätten vara lagad från grunden. Med andra ord, en fundering över vad du kan och vill laga till middag.

Vad jag däremot kan känna lite ilska över är ultraprocessad mat med en lång lista på tillsatser av diverse slag. Visste du att Sverige ligger i topp inom hela EU då det gäller konsumtion av fabriksmat, ultraprocessad livsmedel? 
Fundera över om det är rimligt att IKEA serverar 12 köttbullar på en tallrik. Gör du egna köttbullar kanske du äter 3-4 köttbullar. Egentligen är det fullkomligt orimligt att äta 12 köttbullar gjorda i det egna köket. Köttbullar från grunden. På IKEA kan du däremot äta 12 köttbullar. Väljer du dessutom gräddsås till de 12 köttbullarna får du en sås som innehåller närmare 20 olika ingredienser.

Sedan har vi producenter i "bara att värma". Dessa företag rider på känslan att vi vill äta svensk husmanskost. Med alla till buds stående medel jobbas det hårt med marknadsföringen. Det produceras enportionsrätter, lasagne, jultallrikar, jansson och mycket mer än så. Dafgårds, ett av många, har över 300 produkter i sitt utbud. Mycket med anknytning till svensk husmanskost.
Scan är inte bättre, här erbjuds köttbullar, hamburgare, pyttipanna, flintastek och allt mellan himmel och jord. 

Undersökningar som har gjorts visar att den som enbart äter ultraprocessad mat dagligen får i sig 500 kalorier mer än den som äter traditionell hemlagad kost.

Alla gör vi väl avsteg från att vara PK, som det heter idag. Jag äter gärna korv, vilket ofta är att betrakta som ultraprocessad. Nu drar jag inte all korv över en kam, det finns bra korv som inte ens ligger i gränslandet. Det kan mycket väl vara så med vissa andra varor också.
Vad som gäller är helt enkelt att läsa innehållsförteckningarna och försöka begripa sig på vad som erbjuds. Välja eller välja bort.

Självklart är valet fritt om det exempelvis ska serveras köttbullar, egna eller från kyl- och frysdisken. Att ändra livsstil är något vi titt som tätt kan ta del av i media. Min förhoppning är att det inte leder i riktningen mot ultraprocessad mat med ett antal tillsatser som vi knappt känner till. 

Eftersom mat och matlagning ligger mig varmt om hjärtat har jag försökt att sätta mig in i vad ultraprocessad mat är. Kortfattat drar jag slutsatsen att det i princip är matvaror där minst fem ingredienser i form av sötningsmedel, konserveringsmedel och färgämnen tillsatts och att produkterna är mycket hårt bearbetade inom livsmedelsindustrin. I stora drag industriella ingredienser och processer vi aldrig använder då vi lagar vår egen husmanskost. Dessutom är produkterna fulla med innehåll av socker, oljor, fetter och salt.

Matvaror som faller utanför nämnda process bör därför vara kött, grönsaker, rotfrukter, frukt, mjölk, ägg, fisk, säd av olika sorter. Finns säkert fler livsmedel som kan sorteras in i det positiva facket. Det är min tolkning om man ser det rent allmänt. 

Mitt blogginlägg är absolut ingen vetenskaplig analys utan mer en sammanfattning av min personliga åsikt utifrån vad andra som forskat i ämnet kommit fram till. Tror inte att jag blivit lurad.

Det gäller att göra rätt val!