Inte för att jag är ute efter att leverera sensationella tips, har inga heller för den delen. Överlåter det till andra. Det ligger mer i min natur att tipsa lite för att underlätta matlagningen.

Om, jag skriver OM, du rycker om stekt strömming med potatismos är ugnen ett fantastiskt redskap för att tillaga fisken. Ingen sensation, om du inte redan visste det så förmedlar jag det.

Ugnen tror jag tog sina första steg under senare mitten av 1800-talet. Det har vandrat ett flertal olika typer av ugnar i köken sedan dess. Vedugnar, gasugnar, elektriska ugnar och en ugn jag tror finns i de flesta svenska hemmen, mikrougnen. 

Den bästa ugnen jag haft i en bostad är faktiskt en gasugn. Det var i mitten på 70-talet i Göteborg. Själva spisen var lika formidabel. Bara att sänka värmen så föll den i en handvändning. Efterföljaren som idag är populär torde vara spisar med induktionshäll.

Inte för att det finns på kartan idag och inte i framtiden heller, men skulle jag bygga ett hus skulle det definitivt finnas en vedspis i köket. En vedspis i köket vore inte dumt, perfekt att använda som komplement till både mat och bak. Även perfekt som värmekälla.

Nu till strömmingsfiléer i ugn oavsett vilken ugn du har i ditt kök:

  • Läste en gång i en kokbok hur "hederlig strömming" tillagas. Stekjärn var det "hederliga" sättet. Om det kan vi tvista. Jag tycker ugnen är både bekväm och hederlig
  • För att få goda strömmingsfiléer går det minst lika bra att använda ugnen som ett stekjärn
  • Värm ugnen till 225 grader
  • Förbered strömmingen på det sedvanliga sättet
  • Smörj en ugnsform och lägg ner fisken, stek i ugnen tills du ser att fisken är färdig
  • Fördelen med att använda ugnen är att du slipper stekos i hela köket hur avancerad köksfläkt du än har. Luta dig bakåt och låta allt sköta sig själv. Du behöver inte ens vända filéerna!
Samma fördelar som med fisken får du om du steker fläsk eller bacon i ugnen.

Inte så dumt, tycker jag!