Rekommendationen är att vuxna bör äta ca 500 g frukt och grönsaker varje dag och barn 400 g. En blandning av frukt och grönt, gärna hälften av varje.

På fatet ovan ser du ca 1 kg frukt. Det är vad en familj på fyra personer bör ha som riktmärke varje dag om grönsaker äts i lika omfattning.

Handen på hjärtat! Hur stor mängd äter du? Om vi slår ut det på hela den svenska befolkningen tror jag inte vi når upp till rekommendation. Bara ett antagande från min sida.

Det finns tre saker jag tagit till mig från besök hos läkare och sjuksköterskor efter min tidigare hjärtinfarkt. Ät mycket frukt och grönt, ät fisk varje vecka och gärna mer än en gång, fysisk aktivitet minst 150 minuter varje vecka. Rekommendationer även om du är fullt frisk. 

Jag kallar detta för att försöka leva sunt och att kombinera allt annat som vi äter med frukt och grönt och dessutom röra på oss lite eller varför inte ännu mer än vad som är ett minimum.

Tre enkla saker som inte är svåra att leva upp till! Fisk på tallriken minst en gång varje vecka - Minst 500 g frukt och grönsaker varje dag - Motionera så ofta du kan i egen takt. 

Jag fixar detta och det gör alla andra också! Jag gjorde det innan infarkten och fortsätter på den gamla inslagna vägen. Alla kan vi bli bättre på något. Jag har blivit bättre på frukt.