Potatis är en älskad knöl som ursprungligen kommer från Peru. Hur många sätt det går att tillaga knölen på är jag inte man att svara på.

Potatismos, finns det något godare till en grillad frukostkorv eller stekt sill? Där kommer moset verkligen till sin rätt. Det ska vara mos som är lagad med omsorg. Det är inte bara att koka och sedan mosa. Mitt sätt att laga potatismos tycker jag du ska prova, om du inte redan gör det på samma sätt.

Potatismos

 • Jag använder den allra bästa potatissorten för potatismos, King Edward. Kungen i potatislandet. En mjölig potatis som innehåller mycket stärkelse vilket gör att den vid mosningen lättare suger till sig smör, grädde och ägg än vad en fast sort gör

 • Utgå från 1 kg King Edward då stämmer måtten med grädde, smör och ägg
 • Skala och dela i mindre bitar
 • Koka upp potatisen i kallt vatten tillsammans med grovt havssalt. Tycker det ger mer smak då saltet kokar in i potatisen. Potatisen ska sedan sjuda tills den är färdig. Stormkokar du är risken att den faller isär
 • Smält 75 gram smör i en kastrull, tillsätt 3 dl grädde
 • Smör och grädde skall hållas varmt
 • När potatisen är färdig, häll av vattnet
 • Ånga av på plattan med hushållspapper mellan gryta och lock
 • Mosa potatisen med potatisstöt. Du kan gärna använda potatispress om det känns rätt. Jag kan tycka att det är att springa över ån efter vatten om du har en klassisk potatisstöt och en bra visp. Och det viktigaste: King Edward. Den potatissorten behöver inte pressas!
 • Häll i smör och grädde
 • Vispa moset fluffigt med ballongvisp eller en Omegavisp. Jag använder uteslutande Omegavispen. Fakta om Omegavispen kan du hitta i huvudmenyn under en egen flik. Det går även att använda elvisp
 • Tillsätt en äggula och vispa tills gulan löst sig
 • Smaka av med örtsalt och finmalen vitpeppar. Tar du peppar från kvarnen får du bara bitar som inte fördelar sig i moset på samma perfekta vis
 • Servera direkt!
Olika sorters potatismos
Det kan tyckas simpelt att ägna tid åt hur potatismos kan tillagas. Alla kan det! Resultaten blir lite olika. Ett potatismos som inte blir gott är om moset tillagats av en potatissort som ger ett resultat där ytan är blank och det hela blir i närheten av tapetklister trots att inget misstag gjorts vid själva tillagningen. Därför framhåller jag att King Edward  är ett säkert kort.

Pulvermos? Nej tack! Det finns sätt att försöka piffa upp pulvermos. Pulver värmt i mjölk istället för vatten, lite utvalda kryddor, en klick smör eller något annat för att få det att likna vanligt mos. Pulvermos kommer ändå aldrig i närheten. Ta gärna och titta på innehållsförteckningen på ett paket nästa gång du är i affären.
Jag har blivit bjuden på uppiffat pulvermos och det är ingen höjdare. Blir jag bjuden håller jag god min. Moset är trots allt välment, tänker jag. När det gäller mat utgår jag alltid från att alla gör sitt bästa

Potatismos och rysk kaviar

Läste en artikel i tidningen Expressen en gång som jag har svårt att glömma. Leif GW Persson beskrev hur han och numera bortgångne finansmannen Jan Stenbeck och krögaren Erik Lallerstedt frossade i bland annat potatismos med rysk kaviar.
GW Persson beskrev hur de tre åt potatismos med grädde, smör, ägg och lite potatis. Jan Stenbeck blandade ner 1 kg rysk kaviar i moset och sedan åt det tre herrarna moset med sked. Och givetvis var det ett antal supar med i spelet.
Jag tycker det är att misshandla potatismos genom att använda för lite potatis och dessutom blanda ner rysk kaviar. Hela beskrivningen låter som att suparna tagit överhanden och vettet gått ur skallen.
Potatismos är potatismos och rysk kaviar är rysk kaviar. Båda råvarorna är ädla, var och en på sitt sätt.

Bäst är att hålla fast vid ett riktigt gott potatismos och tillaga det med rätt ingredienser och lite kärlek.

Det ska vara:

Gôtt mos - annars kan det "kvetta".