Hur gör du ditt potatismos?
Potatis är en älskad knöl som ursprungligen kommer från Peru. Hur många sätt det går att tillaga knölen på är jag inte man att svara på.
Potatismos, finns det något godare till en grillad frukostkorv eller stekt sill? Där kommer moset verkligen till sin rätt. Det ska vara mos som är lagad med omsorg. Det är inte bara att koka och sedan mosa. Mitt sätt att laga potatismos tycker jag du ska prova, om du inte redan gör det på samma sätt.
Potatismos
- Jag använder den allra bästa potatissorten för potatismos, King Edward. Kungen i potatislandet. En mjölig potatis som innehåller mycket stärkelse vilket gör att den vid mosningen lättare suger till sig smör, grädde och ägg än vad en fast sort gör
- Utgå från 1 kg King Edward då stämmer måtten med grädde, smör och ägg
- Skala och dela i mindre bitar
- Koka upp potatisen i kallt vatten tillsammans med grovt havssalt. Tycker det ger mer smak då saltet kokar in i potatisen. Potatisen ska sedan sjuda tills den är färdig. Stormkokar du är risken att den faller isär
- Smält 75 gram smör i en kastrull, tillsätt 3 dl grädde
- Smör och grädde skall hållas varmt
- När potatisen är färdig, häll av vattnet
- Ånga av på plattan med hushållspapper mellan gryta och lock
- Mosa potatisen med potatisstöt. Du kan gärna använda potatispress om det känns rätt. Jag kan tycka att det är att springa över ån efter vatten om du har en klassisk potatisstöt och en bra visp. Och det viktigaste: King Edward. Den potatissorten behöver inte pressas!
- Häll i smör och grädde
- Vispa moset fluffigt med ballongvisp eller en Omegavisp. Jag använder uteslutande Omegavispen. Fakta om Omegavispen kan du hitta i huvudmenyn under en egen flik. Det går även att använda elvisp
- Tillsätt en äggula och vispa tills gulan löst sig
- Smaka av med örtsalt och finmalen vitpeppar. Tar du peppar från kvarnen får du bara bitar som inte fördelar sig i moset på samma perfekta vis
- Servera direkt!
Föregående inlägg: Kycklinggryta i ugnen - pasta
Nästa inlägg: Zucchinigratäng med skinka
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar