Högrev, fransyska eller ytterlår ?
När det ska tillagas en gryta med nötkött brukar valet stå mellan högrev, fransyska eller ytterlår. Slutresultatet oavsett vilken styckningsdetalj jag väljer blir i stort sett det samma. Det är övriga tillbehör och kryddningar som sätter piff på grytan och inte minst om grytan får stå på spisen eller i ugnen ett antal timmar.
I mitt tycke är fördelen med fransyska och ytterlår att det blir mindre svinn när köttbitarna skärs ner till att bli grytbitar. Högreven däremot kan vinna något lite på att den är marmorerad med små strimmor av fett, till skillnad mot fransyska och ytterlår.
Fransyska och ytterlår tycker jag behöver lite längre tillagningstid jämfört med högrev. Det kan spela mindre roll att lägga till en stund om grytan ändå ska puttra i några timmar.
Köttgryta av ytterlår
- 750 g ytterlår, lagom till fyra portioner
- Skär ner köttstycket till grytbitar
- Finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Har du purjolök eller salladslök som ligger och skräpar kan du med fördel använda det istället för gul lök
- Dela 2 morötter i större bitar
- 1 medelstor kålrot delad i stora tärningar
- 1 stor spetspaprika i tjocka skivor
- 3 potatisar av fast sort, varje potatis delad i fyra delar
- 1 msk paprikapulver, gärna rökt
- 1 msk kanel
- 2 tsk cayennepeppar
- 1 msk torkad oregano
- 1/2 msk brunt farinsocker
- Salt och svartpeppar
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl rött vin
- Några stänk sherryvinäger
- 2 msk koncentrerad oxfond
- Vatten
- Bryn köttbitarna i gjutjärnsgryta. Lägg åt sidan på en tallrik
- Bryn potatis, kålrot, lök och paprika tillsammans med kryddorna några minuter på låg värme
- Lägg i köttet bland grönsakerna, rör om
- Häll i krossade tomater, rödvin, oxfond och vatten i grytan så att det täcker. Stänk över lite sherryvinäger
- Sätt locket på grytan och tillaga i ugnen på 150 grader ca 2 timmar eller tills du tycker att köttet känns riktigt mört
Föregående inlägg: En favorit i all enkelhet
Nästa inlägg: Muffins med lite gott och blandat
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar