Dovhjort och även kronhjort lever i vilt tillstånd i stora delar av vårt land. Andelen dov är högre än vad kron är. Det är inte heller speciellt ovanligt med uppfödning av hjort i hägn. I mindre hägn, om än stora, föds djuren upp och fortplantas för att sedan bli slaktdjur. I ännu större hägn bedrivs ofta jaktevent för hugade spekulanter. 

Ytterfilé från dovhjort är en riktig delikatess när den väl hamnar på tallriken. Personligen har jag väldigt svårt att skilja på dov- eller kronhjort när det serveras. För mig blir det en ren gissningslek. Gott är det, i alla fall.

Till vilt tycker jag att det går utmärkt att servera samma tillbehör som till andra kötträtter. Bara för att det är viltkött behöver det inte vara annorlunda.

Helstekt ytterfilé av dovhjort

  • Putsa köttet från senor och fett
  • Salta i god tid innan filén ska brynas
  • Värm ugnen till 125 grader 
  • Bryn filén i stekjärn
  • Krydda med svartpeppar och lite torkad timjan
  • Laga klart i ugnen tills innertemperaturen är uppe på 58 grader, tar ca 20 minuter
  • Vira in köttet i folie och låt vila 20-30 minuter
  • Skär köttet i skivor
  • Salta gärna med lite extra flingsalt eller grovkornigt havssalt när köttet är skivat
Potatis
  • Dela potatis i halvor och tillaga i ugnen på 200 grader
  • Krydda med paprikapulver och salt
Gräddstuvad svartkål
  • Skär bort den tjocka mittnerven
  • Strimla kålbladen ganska grovt
  • Hacka vitlök och gul lök. Har du 200 g svartkål kan 1/2 gul lök och en vitlöksklyfta vara lagom
  • Fräs kålen ordentligt och tillsätt löken mot slutet
  • Häll över någon deciliter grädde, sjud tills kålen känns mjuk
  • Riv över parmesanost, ca 1 dl. Rör om så att osten smälter
  • Smaka av med svartpeppar, salt har du i osten
Smaklig måltid!