Kom över en bok, "Sveriges Nya Landskapsrätter", för en femma på en loppis för några år sedan.

Från den boken har jag hämtat grunden till ett recept på Gös. Har inte ätit Gös sedan tidigt 70-tal då jag var en inbiten fritidsfiskare och drog upp en och annan tillsammans med min pappa. Sjön Åsunden var då ett Mecca för gösfiske och är det kanske fortfarande.

Minns att fisken var ganska god, tycker att det är dags att prova igen, efter 45-50 år. Dags att ta fram boken!

Hjälmaregös med Närkeröra för fyra personer

  • 600 g gösfilé
  • 1/2 - 1 dl rågmjöl
  • smör
  • salt, peppar
  • Dill
  • 800 g potatis av fast sort
  • 2 ägg
  • 1 rödlök
  • 1 burk ansjovisfiléer (Jag tog några sardeller, fanns i kylskåpet)
  • 2 msk gräddfil och 2 dl creme fraiche (Jag använde grekisk yoghurt och lite filmjölk)
Närkeröran
  • Skala och skär potatisen i tärningar, koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  • Koka äggen (hårdkokta ska det vara)
  • Blanda, potatis, hackade ägg, ansjovisbitar alternativt sardeller, hackad lök och dill med gräddfilen och creme fraichen eller yoghurt och lite fil. Peppra med lite svartpeppar.
Gösfiléerna
  • Vänd filéerna i mjölet, smaksatt med salt och peppar
  • Stek i smör ett par minuter på varje sida
Om du inte har turen att bo i en landsdel där Gös är vardagsmat eller själv fiskar, då ska du verkligen kolla upp kilopriset. Här i södra Sverige är "normalpriset" ungefär 25% över vad färsk svensk välhängd oxfilé kostar hos vår kötthandlare. Den här gången hade jag tur och hittade filéerna riktigt billigt. Plötsligt händer det!

Närkeröra kan du göra till annan panerad fiskfilé. Varför inte rödspätta?