Ofta går det att läsa i recept att vissa maträtter ska serveras med ett gott bröd. Jag har själv använt mig av frasen "servera gärna ett gott bröd till...." Ganska dum fras egentligen, ingen vill väl servera ett bröd som inte är gott. Eller hur? Visst finns det bröd som är mindre goda, dessa avstår vi självklart ifrån.

När jag tittar på brödrecept och brödbak finner jag ofta bröd som jag gärna skulle vilja våga mig på att baka. Bröden verkar så smarriga!

Jag har skrivit det tidigare och gör det igen: Hemma hos oss är det i första hand min fru som sköter baket. Inget som jag längtar efter att ta över. Ibland bakar jag, när andan faller på. Som idag. När jag gör det brukar det faktiskt smaka bra och det beror till allra största delen på receptet och inte på mitt handlag. Mina bröd kanske inte skulle passa att ligga på bageriets bröddisk, rent estetiskt sett.

Att göra så gott man kan är det viktigaste. Det är bättre med hembakat bröd som kanske inte är så vackra och jämna som bröd i livsmedelskedjornas brödhyllor. Där vimlar det av välformade bröd i olika varianter ofta med tillsatser som har mycket i övrigt att önska.

När jag funderar över hur många i min omgivning som har en hushållsassisten som det går att använda till bröddegar då har jag kommit fram till att det är drygt 90 %. Fantastiskt! Bara att plocka fram maskinen och sätta en deg!

Det har jag gjort idag för att baka två matbröd:

  • 50g färsk jäst
  • 8 dl ljummet vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 10 dl vetemjöl
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl kruskakli
  • 2 tsk salt
Så här gjorde jag:
  • Smulade jäst i bunken, tillsatte en skvätt av vattnet för att röra ut jästen
  • Sedan var det sirapens tur att blandas
  • Hällde i resten av vattnet
  • Blandade mjöl, kli och havregryn för att sedan låta hushållsassistenten jobba ihop det, lite i taget
  • Sist åkte saltet ner
  • Maskinen fick knåda ihop degen i nästan 10 minuter
  • Dags att låta degen jäsa till dubbel storlek
  • Efter 30 min, upp med degen på en mjölad köksbänk
  • Dags att forma till bröd, antingen i formar eller som limpor utan form
  • Ny jäsning. 30 minuter med handduk över bröden
  • På med ugnen 150 grader, varmluft
  • Baka i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
  • När bröden är klara penslas de med 1 msk bryggt kaffe blandat med 1 msk sirap.
Följde ingredienserna till 100 %. Däremot lät jag degen jäsa i två omgångar. Enligt expertisen håller brödet sig färskare och saftigare om det får jäsa två gånger istället för en gång och längre tid. Myt eller inte?
Enligt receptmakaren stod det inget om att pensla brödet, jag gjorde det med sirap och kaffe.

Baka gärna ditt eget bröd!