Det börjar sina i frysen på bröd. Då är naturligtvis frun i huset i farten och bakar matbröd. Även den här gången ett gott bröd som jag kan rekommendera med varm hand.

Det här behövs

  • 7,5 dl mjölk 
  • 6 dl rågsikt
  • 20 dl vetemjöl
  • 2 pkt jäst
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 dl ljus sirap
  • Sist men inte minst havregröt. 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten och 1 msk salt. Koka ihop precis som när du gör din frukostgröt
I hushållsmaskinen
  • Lös jäst i degvätska, sirap och olja. 
  • Blanda ner rågsikten och den avsvalnade gröten, kör maskinen några minuter
  • Tillsätt vetemjölet och låt maskinen arbeta till en smidig deg
  • Låt degen jäsa i degskålen 30-40 minuter
Efter jäsning
  • Värm ugnen till 200 grader varmluft
  • Knåda och baka ut degen till tre limpor
  • Låt bröden jäsa 20 minuter
  • Sänk värmen till 175 grader och ställ in bröden
  • Grädda i drygt 20 minuter
Låt brödet svalna och provsmaka med en klick smör!