Oxfilé...smaka på det en stund! Ganska dyrt och något jag inte äter i parti och minut. Gott är det! När det gäller att lyxa till det riktigt ordentligt är inte oxfilé fel. En och annan gång får det lättas på plånbokslädret och välja denna styckningsdetalj.

Att tillaga den helstekt är inte fel. Då gäller det att vara lite petig vid köttdisken och enbart välja de tjocka mittbitarna. Sedan får personalen säga vad de vill!

En helstekt bit oxfilé kan du göra så här:

  • Ta ut köttet från kylen och låt det bli rumsvarm
  • Förutsätter att din charkuterist  putsat köttet åt dig. Köper du packat från Scan får du göra det själv. Där är man inte så noga mot konsumenten utan vill ha lite pengar för det som måste putsas bort, senor och annat. Seriösa handlare väger köttet efter putsningen. Det blir bättre pris än vad Scan vill ha
  • Bind upp din filébit med steksnöre. Då håller den ihop vid tillagningen
  • Salta, låt vila en stund och torka av köttet med en bit hushållspapper
  • Smält smör i ett stekjärn, låt bubblorna stanna
  • Bryn oxfilén runt om, ös gärna under tiden du bryner
  • Ugnen värmer du till 125 grader
  • Lägg ner oxfilén i en smord ugnsform eller behåll den i stekjärnet om det är ugnsfast
  • Peppra med mald svartpeppar
  • Laga klart i ugnen. Det kan ta runt 30 minuter, allt beroende på hur tjock oxfilén är. Använd helst en termometer.
  • Tänk så här: Graderna ska vara mellan 55-60, beroende på hur du vill ha köttet
  • När ugnstillagningen är klar, låt köttet vila 15 min. Gärna i en ren kökshandduk
  • Skiva köttet och servera
Det är bara vegetarianer och veganer som säger NEJ till oxfilé. Vet hen vad som missas? Förmodligen inte!