Oftast brukar jag tillaga kycklingdelar när det gäller middag med kyckling. Favoriterna är heta kycklingben eller en gryta med kycklingfilé. Det kan vara antingen bröst- eller lårfilé.

Som omväxling kan det vara gott med en hel kyckling som tillagats i ugnen.

Det finns mängder av olika sätt att krydda kyckling, precis som all annan mat. Jag har en smaksättning som jag tycker är god på hel fågel.

Tillagar jag hel fågel eller styckade delar som har skinnet kvar brukar jag försöka att få in mycket av smaksättning under skinnet för att smakerna ska gå in i köttet.

En hel kyckling kan tillagas så här:

  • Torka av kycklingen med hushållspapper
  • Sätt ugnen på  175 - 200 grader
  • Gör en kryddblandning av:
  • 2 msk olja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1/2 dl blandade torkade örter
  • Salt och svartpeppar
Börja med att ta på en plasthandske och doppa fingrarna i kryddblandningen och gnid insidan av kycklingen med blandningen. Många brukar fylla hela fåglar med olika rotfrukter och annat gott. Det är bara att göra det som känns bäst. Jag delar en citron och stoppar in den i kycklingen. Fortsätt med att gnida in hela kycklingkroppen med kryddblandningen, smeta även in så mycket du kommer åt under skinnet. Snitta en bit av skinnet i främre delen av kycklingen och trä in benen där eller bind ihop med steksnöre.

När det händer att jag tillagar en kalkon smaksätter jag på precis samma sätt, fast med en större mängd. 

Att använda en stekpåse till en fågel är jättebra. Kanske är det onödigt men jag tycker att fördelarna är att stekskyn stannar i påsen och inte skvätter omkring i ugnen. Om köttet blir så mycket saftigare vill jag låta vara osagt.

I ugnen:
  • Räkna med  1 timma i ugnen
  • Kolla med en termometer i kycklingens tjockaste del att den har en temperatur på 80 - 85 grader innan du tar ut den.
  • Nu är det "bara" att tranchera efter bästa förmåga

Gott till kycklingen
  • Kålsallad gjord på spetskål. Strimlad kål med dressing av olja, vinäger, salt, svartpeppar och en gnutta vatten
  • Grönkålschips. Repa grönkål, blanda olja, flingsalt och cayennepeppar och blanda runt med kålen. Rosta i ugnen på en plåt med bakplåtspapper, 225 grader ca 10 min.
  • Kall sås. Grekisk yoghurt, rivet skal från citron, saft från citron och riven vitlök. Bara att blanda ihop.
Att servera kycklingen varm eller avsvalnad är en smaksak.

Saker kan bli roliga ibland: Vi som bloggar om mat eller skriver recept skriver ibland så det blir lite tokigt. Jag har säkert gjort det! Men ibland kan det bli riktigt fel. Läste ett kalkonrecept där receptmakaren skrev: "Bind i hop frambenen på kalkonen med ett steksnöre" Hur många ben har en kalkon? Ingen skugga över receptet i övrigt. Jag har provat det! I "stridens hetta" kan det bli lite fel ibland, det måste vi ha överseende med.
Hade jag sagt som receptmakaren och varit på den arbetsplats jag tillbringat större delen av mitt arbetsliv då hade jag i tid och evighet kallats för kalkonen med fyra ben. Det är jag ganska säker på! Så elaka ska vi inte vara oavsett med glimten i ögat, eller inte.

Smaklig måltid - med ett leende på läpparna!