Tips inför helgen:

Vill du kosta på dig en bit gott oxkött tycker jag du ska satsa på ryggbiff. Det finns flera sätt att tillaga en ryggbiff. Tre olika metoder: Grilla på utegrillen, steka i stekpanna eller bryna i stekjärnet och sedan tillaga den färdigt i ugnen. Finns säkert någon som har andra bra förslag.

Innan stekning: Om du tar köttet direkt från kylen och lägger ner det i ett stekjärn då kyls stekjärnet ner och du riskerar att få en trist stekyta. Torka gärna av köttet innan du börjar steka eller grilla, det påverkar också stekytan.

Kryddning: Att bara använda salt och peppar av något slag tycker jag ger den bästa smaken. Det tvistas i olika recept om köttet ska saltas och peppras när det ligger i stekjärnet eller om det ska göras innan. Föredrar att salta innan tillagningen, ca en kvart innan. Jag kanske bara inbillar mig att ryggbiffen drar in saltet och att det ger en jämnare smak. När maten ska serveras brukar jag peppra med svartpeppar.

Stektemperatur: Här gäller det köttets innertemp. Rear(blodig) 60 grader, medium 65 grader och well done (genomstekt) 70 grader. Proffsen brukar säga att: Är köttet rött känns det som din kind, medium som din nästipp och genomstekt som din panna. Det vågar jag mig inte på! Tänk även på att ryggbiffen stiger i temp med ett par grader när det vilar.

Vila köttet: När ryggbiffen är färdigstekt bör den vila en stund. De lärda säger att safterna och värmen jämnar ut sig. Jag brukar låta det vila i bakplåtspapper. Förmodar att du precis som jag inte vill ha det goda som rinner ur köttet, när det ligger och vilar, på tallriken. Använd detta om du gör en varm sås, gratis smaker tycker jag.

Ekonomitips: Prova gärna slaktarbiff (njurtapp). Tillagas i stora drag som ryggbiff. Slaktarbiff är billigare än ryggbiff och är inte på något vis ett dåligt köp, tvärtom.

Inlägget ovan kanske får någon att tycka: SKÅPMAT! Kanske det, kanske tips för andra. Vill gärna understryka att jag inte är köttproffs på något sätt utan förmedlar hur jag gör i köket och som i min värld ger ett ganska bra resultat. Att mäta sig med en kunnig och erfaren kock det vore bara dumt!

Vill du ha några av mina tips för en god rätt med ryggbiff kan du gå till bloggens sökfunktion och söka på: Ryggbiff

Trevlig helg!