Ankfett finns att köpa i en del vanliga livsmedelsaffärer och i lite exklusivare butiker. Det är lite lyx över det hela. Priset ligger runt 150 - 200 kr/kg, även om de oftast säljs i mindre förpackningar. Jag brukar inte köpa det, tycker att gränsen är passerad vad det gäller priset. Även om ankfett är väldigt drygt. Steker du kött i ankfett kommer du att få en krispig och fin yta. En liten genväg till den gyllenbruna ytan.

Tillagar du ankbröst eller hel anka tycker jag det kan vara klokt att ta vara på fettet som blir kvar i stekpannan eller ugnsformen. Det kan användas vid senare tillfälle.

Att steka grönsaker eller rotfrukter i ankfett är inte så dumt. Smaken blir annorlunda än om du använder smör och olja. Jag provade att steka strimlad vitkål och morötter. Inte så dumt!

  • Strimla vitkål eller spetskål
  • Slanta morötter med mandolin eller osthyvel
  • Stek på allt tillsammans med ankfett, medelvärme är lagom
  • Servera tillsammans med kött, fisk eller fågel
Varför kasta det som kan användas till annat?