Har du planer på bjuda på mat? Kanske lite huvudbry och idétorka över vad som ska serveras.

Här kommer ett förslag, Flankstek!

Flankstek är ett nötkött som är bekvämt att tillaga det är dessutom magert och ganska rikt på köttfibrer. En flankstek är ganska platt vilket gör det lätt att få det jämnt tillagat. Perfekt att grilla men även att tillaga i ugnen. Köper du flankstek blir det mycket kött för pengarna. Räkna med 200 g per person.

Även om jag oftast lägger flankstek på grillen blir det i ugnen den här gången.

  • Låt köttet bli rumsvarmt
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Salta och peppra köttet på båda sidor
  • Bryn köttet i smör och rapsolja, använd ett stekjärn
  • Lägg över i en ugnsform och ringla över det som är kvar i stekjärnet
  • Stek klart i ugnen
  • Nu är valet ditt hur köttet ska vara. Blodigt 56 grader, medium 58, välstekt 60 grader. Använd termometer
  • Vira in köttet i folie eller bakplåtspapper och låt det vila 10 minuter
  • Dags att skiva köttet. Skär mot fibrerna. Läste i en kokbok att om en flankstek skärs med fibrerna får den tuggas fyra gånger längre. Segt med andra ord!
Bjud gärna på en potatisgratäng och en fräsch sallad till flanksteken.

Det var ett tips inför helgen!