Kålrotslåda är en stor tradition på de finska julborden. Minst lika vanlig som de traditionella rätterna vi har på vårt svenska julbord. Hörde i ett radioprogram där en skånsk restaurangkock intervjuades om årets julbord. Restaurangen i fråga har haft kålrotslåda på sitt julbord i flera år och att den är omåttligt populär. Kålrotslådan passar till det mesta småvarma på det svenska julbordet. Jag tycker kålrot är gott och har hört om den finska kålrotslådan många gånger. Nu är det dags att prova!

Det sägs att kålrotslådan finns dokumenterad som finsk julmat redan på medeltiden. Tillsammans med några skivor från julskinkan blir det en bra mellandagsrätt.

Kålrotslåda

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Skala och dela en kålrot på ca 800 g i mindre bitar
  • Koka kålroten i saltat vatten tills den är riktigt mjuk, häll av vattnet
  • Mosa med en potatisstöt
  • Blanda ner 2 ägg, 0,75 dl grädde, 1 msk sirap, 1 tsk salt och en nypa mald ingefära
  • Häll ner blandningen i en smord ugnsform, strö över ströbröd och lite hyvlat smör
  • Baka i ugnen ca 45 minuter
Receptet är hämtat från en finsk hemsida så jag antar att det här är en äkta finsk kålrotslåda.

Finsk kålrotslåda – Lanttulaatikko