Vad är det här? Det är paltbröd som jag bakat. Består av blod och riktigt grovt mjöl och kryddor. När jag var barn tyckte jag att det var riktigt gott tillsammans med vitsås och knaperstekt fläsk. När nostalgin knackade på dörren en dag, var jag ambitiös nog att baka dessa bröd och servera det med tillbehören som jag beskrivit ovan.Brödet ska givetvis svälla och bli mjukt, lite slabbigt, innan det läggs i vitsåsen.

Skickade till och med, via post, ett paltbröd till min syster i Göteborg. Fick ett sms när hon lagat till det hela. Omdömet skiljde sig inte från mitt eller min frus.

Kan sammanfatta det hela så här: Jag tyckte inte det var gott och nostalgitrippen var ingen hit precis. Håller fullkomligt med min frus omdöme:

- Det här behöver du inte servera fler gånger, om jag säger så.

Paltbröd nämns i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Sista meningen i receptet lyder: "Detta är en god och spissam mat för tjänstefolket." (Ur Wikipedia)

Kan förstå att min far tyckte det var gott, uppvuxen i fattiga förhållanden i Ljustorp utanför Sundsvall. Så fattiga att varken du eller jag kan drömma om det. Han blev 90 år, kanske tack vare paltbrödet.

Leta inte ens efter receptet!