Hamburgare med chilismak
Smaklös mat eller överdrivet stark mat kan förstöra vilken måltid som helst. I alla fall för mig. Det ska vara lagom smaksättning. Vad som är smaklöst eller överdrivet starkt för mig kan vara perfekt för dig. Vi tycker som bekant lite olika när det gäller kryddning.
Ibland kan en klassisk hamburgare där färsen enbart smaksatts med salt och svartpeppar vara riktigt gott. Nästa gång kan det vara minst lika gott med en burgare som har lite sting i sig. Som den här:
- 1/2 kg högrevsfärs eller oxfärs
- 1 msk worcestershiresås
- 2 msk srirchasås, om du använder thailändsk, annars får du ta minst en tsk till
- 2 rivna vitlöksklyftor eller gärna en hel solovitlök, ta det du har hemma
- 1 äggula
- Salt och svartpeppar
- Blanda färsen ordentligt, forma till burgare och stek några minuter på varje sida
- Skala sötpotatis och skär i stavar
- Lägg potatisstavarna i en bunke med vatten i ca 60 minuter, för att dra ut stärkelsen. Skölj stavarna i vatten
- Torka sedan i en kökshandduk
- För att därefter få potatisstavarna lite torrare är ett sätt att lägg dem i en plastpåse med någon matsked potatismjöl och skaka om
- Tillagas enklast i ugnen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla lite olja över potatisen och blanda med händerna.
- Med ugnen på 210 grader, varmluft, tar det 20 - 30 minuter att tillaga
- När potatisen är klar är det dags att sprida flingsalt över
- Klyfta vanlig hederlig svensk potatis och tillaga dem i ugnen tillsammans med sötpotatisen. Kan vara gott att blanda lite
- Skala och skiva en gul lök
- Tillaga i stekjärn med smör och rapsolja
- Sprid ett par matskedar brunt farinsocker över löken och stek några minuter
- Tillsätt 1 dl öl och låt puttra tills löken är mjuk
- Koka upp en 1-2-3 lag, låt svalna
- Skiva snacksgurka eller vanlig gurka ganska grovt. Använder du slanggurka dela varje skiva i fyra delar
- Häll lagen över gurkan och låt den stå minst 1 timma. Längre tid gör gurkan godare. Blanda gärna ner en blandning av torkade örter
- 1 dl grekisk yoghurt
- 1 dl majonnäs
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vanlig senap, ta den sort du tycker bäst om
- Blanda ihop till en dressing
Föregående inlägg: Koljafilé med en kall sås
Nästa inlägg: Gryta med fransyska och grönsaker
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar