Om jag inte har fel så är Gulasch Ungerns nationalrätt. En variant av den ungerska gulaschen kan vara att använda högrevsfärs istället för högrev i bitar. Den viktigaste ingrediensen är paprika, annars blir det inte gulasch. Satsa gärna på en grovmalen högrevsfärs, den smular sig inte lika mycket som finmald.

Om gulaschen ska tillagas som gryta eller soppa är en smaksak. Med mycket vatten blir det soppa och med lite vatten blir det gryta, ganska självklart. Jag föredrar gulaschen som gryta framför soppa.

Gulaschgryta

  • 1/2 kg  grovmald högrevsfärs
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
  • 2 fint skivade selleristjälkar
  • 3 delade paprikor
  • 3 potatisar i bitar
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • Kryddor:
  • Paprikapulver, gärna ungersk om du har. Lite starkare i smaken
  • Mejram
  • Mald kummin
  • Cayennepeppar
  • Svartpeppar
  • Salt
Hur mycket kryddor du ska använda är en smaksak. Jag tycker om grytan med mycket kryddor som ger mycket smak och sting.

Tillagningen är inga konstigheter. Gör på samma sätt som du brukar göra när köttfärssås står på menyn men låt det koka tills potatisen är mjuk eller bra mycket längre om du använder en fast potatissort som inte faller sönder. Att koka länge ger mer smak.

Servera gärna grytan med lite grekisk yoghurt på toppen!