(bild jag tog när vi var i Dublin i början av 2020)

Guinnessgryta skulle lätt kunna kallas för en variant av kalops, om du har lite fantasi. En butelj Guinness ger grytan en annan karaktär. Det måste inte vara Guinness i grytan, det går även bra med Carnegie Porter. Båda finns i vanliga livsmedelsbutiker och priset är detsamma, ca 15 kronor/butelj.

Så här gör jag en Guinessgryta:

Den här gången använde jag mig av en kalvstek som skars ner till grytbitar. Går lika bra att använda sig av högrev eller fransyska. Grytbitarna bryns runt om med salt och svartpeppar. Lägg sedan åt sidan.

Dela morötter, färska champinjoner, stjälkselleri och en liten bit kålrot. Fräs i stekgryta. Sedan är det grytbitarnas tur att åka ner bland grönsakerna. Pudra kött och grönsaker med lite vetemjöl. Rör om. Häll i en flaska Guinness eller porter. Två grönsaksbuljongtärningar och ett par matskedar tomatpuré får också göra sällskap. Om du tycker att Worcestershire sauce ger en god smak kan du tillsätta det.

Skala en eller två gula lökar och lägg ner dessa hela i grytan. Det ger lika fin smak som om du skulle dela löken. Vitsen med att göra så är att du lätt kan plocka bort löken när grytan är färdig, om du inte vill ha lökbitar på tallriken. Självklart är det fritt val hur du gör.

Låt grytan småputtra några timmar efter att du kokat upp. Sedan är det bara att servera tillsammans med kokt potatis eller potatismos.

Öl av olika slag är gott i köttgrytor!

Med en härlig potatismos och kokta gröna ärtor blir det helt fantastiskt gott!