Största andelen av det kött vi äter i vårt land är fläskkött. Inget konstigt med det. Det hänger förmodligen samman med traditioner som följt med oss sedan lång tid tillbaka och vad som bitit sig fast i den svenska matkulturen. 

Blickar vi bakåt i tiden var det inte ovanligt att det på landsbygden fanns en gris på torp och gårdar som gick under namnet hushållsgris. Grisen föddes upp för att senare slaktas och mätta de stora familjens magar. Stadsbor hänvisades till dåtidens butiker för att inhandla den dagliga födan. Vissa hade möjligheten till detta. De fattigaste fick nöja sig med saltad sill och en och annan potatis. Förmodligen var det så på både stad och land.

Den förhållandevis höga konsumtionen av fläskkött idag är inte heller konstig, köttet är ganska billigt jämfört med annat kött.

Om du inte väljer att tillaga hela stekar, stekt fläsk, kotletter, fläskschnizel, bacon eller varför inte revben då kan en gryta vara på sin plats. Med kryddning och olika former av grönsaker kan grytan bli väl så god.

Välj det kött du tycker är mest prisvärt för dagen. Det kan vara delade grytbitar, karré i bit, picnickbog, ytterfilé, skinkstek eller något liknande. Skär ned köttet till grytbitar om du köper en större hel bit.

Gryta med fläskkött

  • Bryn grytbitar i en järngryta, lite i taget, salta och peppra - lägg åt sidan
  • I samma gryta bryner du hackad vitlök, schalottenlök, stjälkselleri, delade morötter, bitar av palsternacka, och strimlad vitkål. Andra grönsaker går också fint. Ta det du har hemma!
  • Lägg tillbaka köttet i grytan - häll på vatten så att det täcker kött och grönsaker
  • Smaka av med sherryvinäger eller vitvinsvinäger, kinesisk soja, lite socker, saft från citron och chiliolja. Det ska vara lite sötsur smak
  • Låt grytan sjuda under lock i ungefär 1,5 timma
  • Mot slutet kan du låta några delade potatisar eller små potatisar sjuda med i grytan
Ris, pasta eller nudlar av något slag rekommenderar jag till fläskgrytan om du INTE väljer potatis i din gryta. Allt i samma gryta tycker jag är bekvämt, därav mitt val av potatis.