Antar att du som jag även tillagar grytor med fläskkött. Jag har funderat lite på vad det är man får då ett paket med "fläskgrytbitar" inhandlas. Då jag tittat igenom de paket jag köpt har jag vid flera tillfällen med ögat konstaterat att det är lite olika delar som styckats ner till grytbitar. Färgen på köttet varierar och det är ibland lite olika tillagningstid på köttbitarna.

 Är det spill från styckningen? Jag vet inte, tror att det är så. Det behöver inte betyda att det är dåligt kött, absolut inte.

Tittar man lite närmare på en förpackning med fläskgrytbitar går det bl.a. att läsa: "Grytbitar från gris....... grytbitar av fläsk". 

Jag vill gärna veta från vilken styckningsdel köttet kommer ifrån. Någon kanske tycker jag är petig och på gränsen till jobbig. Inte alls, skriver jag till mitt försvar. Vill veta vad jag betalar för! Är det fläskfilé eller fläsklägg?

Nu ska jag inte gå djupare i den här frågan. 

Idag kan du köpa fläskytterfilé, picnicbog eller skinkstek till någorlunda vettiga extrapriser, trots inflation och att handlarna lägger på någon krona extra för att bli skadeslösa.

Svensk fläskytterfilé finns var och varannan vecka till extrapris.

Mitt förslag är därför att köpa fläskkött av detta slag och tärna ner det och använda det som grytbitar. Det blir goda grytor av sådant kött.

Köp inte grytbitar! Köp andra styckningsdetaljer och tärna till grytbitar. Det är mitt förslag.