Gryta med chili är en riktig bröstvärmare. Vilken styrka du vill ha på grytan är helt upp till dig. Het, medium eller mild. Jag föredrar het. Vill du ha en mild eller medium gryta är det bara att minska ner på chili och kryddor i nedanstående tillagningsförslag.


Lämpligt kött i grytan är fransyska eller högrev.

I min gryta fick det bli:

  • 600 g fransyska
  • 1 finhackad gul lök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 röda chilifrukter, skivade. (Den vanligaste sorten som inte är grymt het. Dutch tror jag är namnet)
  • 1 grön chilifrukt, skivad       (   "-  )
  • 1 paprika, tärnad
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • Salt och svartpeppar
  • Smör och rapsolja
Köttet
Skär köttstycket i lämpliga grytbitar. Bryn det runt om i smör och rapsolja. Salta och peppra köttet. Lägg åt sidan.

Lök, vitlök, paprika och chili
Stek lök, paprika och chili. Låt det bara bli mjukt.

Tomatpuré, vatten, salt, buljongtärning och kryddor
Lägg tillbaka köttet i grytan.Tillsätt tomatpuré, vatten, salt, buljongtärning och alla kryddor. Rör om. Låt allt sjuda i 2-3 timmar.

Generellt sett bör en gryta få stå och puttra i minst 1,5- 2 timmar, men ju längre desto mustigare och smakrikare blir det.Grytan sköter sig själv.

Att äta till
Mitt förslag är kokt råris. När riset är nästan färdigkokt blanda riset med frusna ärtor. Ärtorna tinas när de får ligga i riset. Smakar även fint tillsammans med en klick yoghurt på tallriken.

Hett men gott!