Mycket mat för pengarna skulle man lätt kunna säga om picnicbog. Ofta till extrapris i livsmedelsbutikerna

Mitt alternativ när det gäller att tillaga en gryta med fläskkött är att köpa en picnicbog och skära ner den till grytbitar i lämplig storlek. Det fett som finns på köttet kan vara kvar. Det kommer att koka bort och göra grytan lite fylligare.

Nu brukar dessa bogar, som är helt benfria, ligga på runt 1 kg i vikt. Eftersom vi bara är två i hushållet är det väldigt mycket kött för en gryta. Men det gör inte så mycket. Det som inte går åt hamnar i frysen.

Gryta på picnicbog

  • Dela picnicbog i grytbitar
  • Bryn bitarna, lite i taget, i smör och rapsolja. Använd en järngryta som du sedan ska tillaga fläskgrytan i
  • Lägg grytbitarna på en tallrik
  • Stek purjolök i grytan. Har jag en hel purjolök hemma använder jag den gröna delen. Skölj noga, mycket jord i purjolök
  • Lägg ner det brynta köttet i grytan
  • Täck med vatten och tillsätt 1 eller 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Skiva morötter och lägg i skivorna, tjocka skivor
  • Krydda upp med salt, svartpeppar, stark chilipasta och lite cayennepeppar
  • Låt grytan sjuda i 1,5 timme
  • Dela paprika i bitar och låt dessa sjuda med en stund
  • Skölj någon sort av kokta bönor och koka upp
  • Tycker du att såsen i grytan är lite väl simmig kan du sleva bort lite av såsen och sedan koka upp med några klickar smör
Även om grytan blir fyllig med bönorna kan lite ris även serveras för den som vill ha det.