Vanligtvis brukar jag göra en grönkålssallad till julbordet. Grönkål är så gott att jag gärna gör det innan julafton också.

Grönkålssallad

  • 300 gram grönkål som finstrimlas
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1 1/2 dl grekisk yoghurt. Den godaste är LARSA, fettfri. Prova den.
  • 1/2 dl majonnäs
  • Lite salt och svartpeppar
  • 2 dl rostat havreris. Provade detta istället för rostade nötkärnor. Rosta i torr stekpanna.
Det är bara att blanda ingredienserna ovan och sist av allt vända runt grönkålen i blandningen.

Grönkålssallad kan serveras till det mesta!

Om havre: Havreprodukter är på modet och har blivit det genom enorma kampanjer. Såg senast en reklamfilm på en av TV-kanalerna som handlade om att vägra mjölk. Då menar jag komjölk och inte något annat. För havremjölk är lika lite mjölk som havreris är ris.

Oatly är den största aktören på marknaden när det gäller havredrycker och är också omstridda både vad det gäller marknadsföring genom anti-reklam mot mjölk, kinesiskt ägande till 30% och att det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone tillfört kapital i företaget. Blackstone är kända för sin delaktighet i skövling av regnskogarna.

Åter till havreris. "Havreris" är som sagt inte ris utan inget annat än hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att minska koktiden.

Frebaco som saluför havreris skriver på förpackningen att det är en "VÄRLDSNYHET". Med lite ironi kan jag hålla med om det. Det är verkligen en världsnyhet att havrekorn blivit ris.

Inte ens Joe Labero skulle kunna göra ris av havre!