Nu har det varit säsongsstart för grönkålen. Start är det rätta ordet eftersom grönkål kan skördas under hela hösten och även under vintern.

Det finns mycket gott att tillaga av grönkål, gott att stuva, en sallad med crème fraiche och nötkärnor, som chips, paj, soppa eller varför inte en gratäng. Valet är ditt om du gillar grönkål.

 Den här gången blir det en gratäng lagom för två till tre portioner.

 Grönkål

Använd ca 250 g grönkål. Skär bort kålen från den tjocka mittnerven. Koka upp i saltat vatten 2-3 minuter. Låt det rinna av i ett durkslag. När det svalnat lite kramar du ut resterande vatten.

 Lök

Hacka 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och den vita delen av en halv normalstor purjolök. Stek löken i olja tills den mjuknar, tillsätt chiliflakes, salt, svartpeppar och grönkålen, stek ett par minuter till.

 Äggstanning

Vispa ihop 2 ägg och 2 dl gräddmjölk (50/50).

 I formen

Smörj en ugnsform och blanda ner allt du har i stekpannan. Häll äggstanningen över grönkålen och toppa med finriven ost. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

 Vad kan du äta till gratängen?

Jag föreslår skivad stekt falukorv.

 Grönkål är järnrikt och innehåller även mycket C-vitamin!